Full forvirring om Stortingets palmeolje-vedtak

Det er ikke sikkert Stortingets vedtak om å forby palmeoljebasert biodrivstoff i all offentlig transport kan gjennomføres.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) advarte mot et palmeoljeforbud, og mener Stortinget har gitt ham anledning til å undersøke om et forbud er mulig å gjennomføre, selv om Stortinget har vedtatt at forbudet skal innføres.
 • Tron Strand
  Leder Stortingets presselosje
 • Simen Granviken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Et bredt flertall på Stortinget stiller seg bak et forbud, men samtidig må regjeringen avklare om det er mulig.

Eller som saksordfører Anna Ljunggren (Ap) sa i debatten om saken fredag:

– Vi ber statsråden komme tilbake til Stortinget umiddelbart, på egnet måte, dersom det avdekkes at dette vedtaket ikke kan gjennomføres.

Regjeringen ble tatt på sengen

Regjeringen og regjeringspartiene H og Frp ble onsdag overrumplet av en samlet opposisjon som ble enige om å forby biodrivstoff basert på palmeolje i all offentlig transport. Det skjedde uten at regjeringen eller regjeringspartiene ble konsultert eller varslet.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen og næringsminister Monica Mæland gikk derfor til det uvanlige skritt å skrive et brev til Stortingets energi- og miljøkomité. Her advarte de mot å gjøre et vedtak som kan stride mot EØS-avtalen og Norges internasjonale handelsforpliktelser.

Palmeolje øker klimautslipp

Det er ingen uenighet om at palmeolje er hovedårsaken til at stadig større deler av klodens regnskog forsvinner. Og at etterspørsel etter palmeolje dermed bidrar til økte utslipp av klimagasser. Men regjeringen advarer altså mot problematiske, særnorske krav.

Les også:

Les også

Viktig at vi i Norge klarer å bringe korrekt informasjon inn i debatten om biodrivstoff

Les også

Bare én miljøorganisasjon er ikke skeptisk til biodrivstoff

Les også

Syv spørsmål om biodrivstoff-krangelen

Vidar Helgesen sier han heller vil arbeide for at indirekte arealbruksvirkninger blir en del av EUs bærekraftsregime:

– Jeg arbeider for å endre loven, ikke for å bryte loven, sa han i en intens replikkrunde med SVs Heikki Eidsvoll Holmås i Stortinget.

Etter debatten mener Helgesen han er gitt det handlingsrommet han trenger for å avklare om et forbud er lovlig og dermed mulig.

Skal utrede forbud

Selv om selve vedtaket er helt klart og innebærer et pålegg om gjennomføring av et forskriftsfestet forbud «så snart som mulig», mener statsråden de ulike representantene modererte dette i debatten:

– De ber meg vurdere om det er mulig å få til et palmeoljeforbud i offentlige innkjøp. En slik vurdering skal de få, sier han og viser til at arbeidet med en juridisk vurdering av handlingsrommet i loven om offentlige anskaffelser alt er satt i gang.

Kranglefanter: Det er ikke første gang Vidar Helgesen (H) og Heikki Eidsvoll Holmås (SV) er uenige. Her etter ulvedebatten i Stortinget i vår.

Anna Ljunggren (Ap) sier at opposisjonen ikke ber om lovbrudd:

– Ingen har bedt Helgesen bryte loven. Vi ber ham ta kontakt med ESA og finne en måte å løse dette på.

Hun avviser at Stortinget i realiteten kun har bedt regjeringen om å utrede et forbud, men erkjenner at det kan bli komplisert å få på plass et blankt forbud mot offentlig innkjøp av biodrivstoff basert på palmeolje.

– Vi ønsker et forbud og har bedt om et forbud. Helgesen beskriver dette som veldig krevende. Derfor sier vi også at en forskrift må lages i dialog med EØS-avtalens overvåkingsorgan, ESA. Vi er åpne for at dette kan by på problemer. Men ingen muligheter må stå uprøvd, sier Ljunggren.

Lite gjennomtenkt forslag

Det var SVs Heikki Eidsvoll Holmås som lanserte forbudet. Han synes ikke det bør være usikkerhet om hva vedtaket innebærer:

– Det er helt krystallklart at vi har bedt regjeringen så rask som mulig få på plass en forskrift. Det er heldigvis næringsministeren, og ikke miljøministeren, som «eier» anskaffelsesreglementet, så det er hun som skal få dette på plass. Det er en rett frem oppgave å lage et høringsnotat som også inkluderer ESA, mener Holmås.

Frps miljøpolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, er mildt sagt misfornøyd:

– Flertallet setter regjeringen i en situasjon der de må gjennomføre et vedtak som er et brudd med EØS-avtalen. Dette er oppsiktsvekkende. Forslaget er dårlig og lite gjennomtenkt og det setter Stortinget i et dårlig lys, sier han.

Publisert:
 1. Biodrivstoff
 2. Klimautslipp
 3. Transport
 4. Klima

Mest lest akkurat nå

 1. Sykkelritt sperret beboere inne i timevis i helgen

 2. Verdens Barn: – Forstår ikke hvordan dette kunne skje

 3. Harald Espedal: – Han så de store sammenhengene i samfunnet og evnet å tenke langt fram i tid

 4. Vulkanutbrudd på kanariøya La Palma

 5. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 6. Dyreparken bygger 120 nye hytter