Satset livet på pH-kuren og tapte

For snart fire år siden fikk Texas-kvinnen Kim Tinkham diagnosen brystkreft. Hun valgte å bli behandlet av kvakksalverdømte Robert O. Young med hans pH-kur.

  • Kommentar
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Tirsdag 7. desember i fjor døde Kim Tinkham av kreft. Hun ville ha fylt 54 år i neste måned.

Tinkham ble kjent i mars 2007 da hun sto fram på The Oprah Winfrey Show bare en måneds tid etter at hun hadde fått diagnosen brystkreft. På showet fortalte Tinkham at hun hadde funnet en doktor som ville gjøre henne frisk ved hjelp av kostholdsendringer. Navnet Robert O. Young blir ikke nevnt i utdraget av programmet som jeg har sett på Youtube, men de siste par årene har Kim Tinkham figurert som et slags kronvitne på Robert O. Youngs hjemmesider: Et alkalisk kosthold skal kunne forebygge og kurere all sykdom, ifølge Young. Videoen er ikke lenger å finne blant promoteringsvideoene på Youngs nettsider.

I april i fjor var Young på besøk i Stavanger for å promotere bøker, kostholdstilskudd og ikke minst utdanne såkalte mikroskopister, som betalte 67.000 kroner hver for at Young skulle kurse dem i såkalt blodanalyse. Aftenbladet skrev flere saker om mannen, kuren hans og salget av kostholdsproduktene han hadde provisjon på.

Jeg hadde tilfeldigvis reportervakt den søndagen han holdt foredraget sitt i Stavanger Forum, og var derfor bedt om å dra opp og lytte til det han hadde å si. Jeg stusset ved en god del påstander han kom med. Når noen hevder å ha en mirakelkur for alt, er det grunn til å være skeptisk, ikke bare for en journalist, men for noen hver. Om noen lesere skulle oppleve ordet mirakelkur som ladet eller tendensiøst, er det ikke ment slik. Young selv snakker om mirakler. Bøkene han har skrevet heter alle pH-Miracle-ett-eller-annet. Hjemmesiden har adresse phmiracleliving.com. Sammen med kona Shelley driver han behandlingssenteret pH Miracle Center i California.

Young selger mirakler til dem som vil kjøpe. Etter å ha googlet og søkt omkring etter alternativer til kirurgi, cellegift og stråling våren 2007, fant Kim Tinkham fram til Youngs mirakelkur. Skal vi dømme etter sakens fakta i dag, kan vi slå fast at mirakelet uteble i hennes tilfelle. Hvorfor valgte hun Young? Tinkham ville vite hvorfor hun hadde fått brystkreft. Ifølge henne selv var det ingen leger som kunne gi henne noe klart svar på dette himmelropende spørsmålet. Da hun tok kontakt med Robert O. Young, kunne han gi svar: Tinkham hadde ikke kreft, men en kreftaktig tilstand (cancerous condition), og årsaken til dette var at hun hadde for mye syre i kroppen, ifølge en promoteringsvideo med Tinkham som Young har publisert, og som også er å finne på Youtube.

Det var i møtet med Young at Tinkham gjorde sin fatale bommert: Siden Young sa han hadde svaret på spørsmålet hennes, trodde hun også at Young faktisk hadde det riktige svaret. Hun valgte derfor bort behandling anbefalt av skolemedisinere og satset alt på pH-kuren. I promoteringsvideoen, der Tinkham blir intervjuet av Young og kona Shelley, forteller Tinkham om hvor mye bedre hun føler seg etter å ha lagt om kostholdsregimet sitt etter Youngs anbefaling.

Dr. aman buzdar er kreftforsker innenfor skolemedisinen. Han arbeider ved The University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston, Texas, Tinkhams hjemstat. Han har blant annet forsket på overlevelsesutsiktene for kvinner med brystkreft. I fjor vasket han seg gjennom data fra 57.000 pasienter som hadde fått diagnosen brystkreft i perioden 1944 til 2004. Han fant at mens bare én av fire pasienter diagnostisert på 40-tallet var i live etter ti år, levde tre av fire av dem som ble diagnostisert i perioden 1995 til 2004 etter ti år. Dette var pasienter som var behandlet innenfor tradisjonell skolemedisin. En tredobling i overlevelsesraten tyder på at skolemedisinen har forbedret seg kraftig i løpet av 60 års faglig utvikling.

Ifølge en artikkel på scienceblog.com, som har forsøkt å vurdere Tinkhams skjebne, konkluderer forfatteren med at hun kanskje hadde hatt 70 prosent sjanse for å leve i ti år etter å ha fått diagnosen dersom hun hadde valgt tradisjonell medisinsk behandling. Men hun hadde også hatt 30 til 40 prosents risiko for ikke å overleve, ifølge artikkelen. Skolemedisin kan ikke garantere at folk skal bli friske. Tinkham valgte Youngs pH-diett og levde i tre og trekvart år etter diagnosen. Sjansen for å overleve ti år med ubehandlet brystkreft er ifølge artikkelen på scienceblog.com 3,6 prosent, noe som innebærer at gjennomsnittlig levetid for ubehandlet brystkreft er i underkant av tre år.

At Kim Tinkham slo gjennomsnittet for ubehandlede brystkreftpasienter med et knapt år, er godt innenfor naturlig variasjon.

Robert o. young ser ut til å ha mye å gjøre, og det går ut over vedlikehold av hjemmesiden hans. Under introduksjonen til vitnesbyrd fra tilfredse kunder, står Tinkhams solskinnshistorie skissert i et avsnitt på sju linjer. Videoen ved siden av er imidlertid byttet ut: Nå er det brystkreftrammede Cindy Wheatcraft fra Ohio som forteller sin historie.

Publisert:

Energikommentar

  1. Antallet kroniske kreftpasienter øker sterkt. De trenger ny og bedre behandling, skriver norske forskere i internasjonal rapport.

  2. «Ditt valg av behandling virker tilfeldig og i liten grad medisinsk begrunnet»

  3. Randi (75) måtte vente nesten et halvt år på ryggoperasjon

  4. Han ble født som Tuva. Nå vil 16 år gamle Thomas bli kjønnsoperert for å bli gutt

  5. Byttet side på grunn av Youtube-video

  6. «Jeg håper vi vinner i Lotto, sånn at jeg kan fortsette behandlingen»

  1. Energikommentar