Brekke leder Lederne i fire nye år

Jan Olav Brekke fra Stavanger er gjenvalgt for en ny fireårsperiode som forbundsleder i Lederne.

Publisert: Publisert:

Jan Olav Brekke er gjenvalgt som forbundsleder i Lederne. Foto: Scanpix

Nestleder Tor Hæhre ble også gjenvalgt.

62 år gamle Brekke har 17 år bak seg som leder i forbundet som organiserer 16.500 ledere, samt teknisk og merkantilt personell.

Brekke var i mange år ansatt i Mobil Exploration Norway, som var operatør på Statfjordfeltet i utbyggingsfasen før Statoil overtok i 1987. Han jobbet på Statfjord A fra 1981 og var administrasjonsleder på C-plattformen fra 1986. ## Press på den norske modellen

Brekke mener utfordringen de neste årene går ut på å støtte opp om den norske arbeidslivsmodellen.

– Utfordringen de neste fire årene blir å hindre at det blir satt enda hardere press på den norske arbeidslivsmodellen ved at eierne får enda mer styring. Det kan se ut som eierstyring er inn og medarbeiderinnflytelse er ut, sier Brekke.

– Vi ser klare tegn på at denne utenlandske påvirkningen har trengt inn i både privat og offentlig sektor i Norge. Noen etater får ganske hard medfart i 22. juli-kommisjonens rapport, og undersøkelser blant våre medlemmer viser at styringsmodellene er negative for hvordan vi organiserer vårt arbeidsliv, sier han.

Kritisk til HR

Les også

Lederne mener «hard HR» truer ansatte

Brekke har også tidligere stilt seg kritisk til at personalavdelinger i stadig flere norske bedrifter skiftes ut med amerikanskinspirerte, rene Human Resources (HR)-avdelinger.– Personalavdelingen har tradisjonelt vært et bindeledd mellom bedriftens ansatte og ledelse, og en samarbeidsarena for utveksling og forankring. Norsk Ledelsesbarometer, som De Facto de siste fem årene har laget for Lederne, viser at innføringen av ’’hard’’ HR i norske bedrifter svekker de ansattes posisjon overfor toppledelsen, sier han.

Lederne ble stiftet i 1910 og er partipolitisk uavhengig. Siden 2006 har medlemstallet økt med 25 prosent.

– Vi har et stort medlemspotensial og har konkrete planer for vekst de neste årene, sier Brekke.

Les også:

Publisert: