Oljegigant gir 6 millioner til UiS

Oljegiganten Total sponser forskning på økt oljeutvinning, men forventer ikke lenger at millionene skal føre til ansettelse av doktorgradsstudenter i selskapet.

Publisert: Publisert:

Universitetet i Stavanger får mindre penger til forskning enn de eldre universitetene, og er derfor helt avhengig av støtte fra næringslivet. Foto: Knut S. Vindfallet

  • Rolv Christian Topdahl
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Oljeselskapet Total skal over en tre-fire års periode sponse en doktorgradstudent og to forskere ved Universitetet i Stavanger (UiS). Tema er økt oljeutvinning, og avtalen er verdt 6,2 millioner kroner. Avtalen signeres ved UiS mandag ettermiddag.

Terje Frøiland jubler. Han er leder for eksterne relasjoner ved Det teknisk— naturvitenskapelig fakultet ved UiS.

— Denne avtalen er noe av det beste vi kunne ha håpet på. Normalt er det vanskelig å få bare én doktorgrad finansiert. Når vi nå får midler til to forskerstillinger i tillegg, er avtalens verdi over gjennomsnittet, sier han.

De to forskerne er allerede på plass ved UiS. Ellers er planen å få ansatt en doktorgradsstudent så snart som mulig.

Les også

Millionstøtte ga null uttelling

Smart vann

Gruppen som nå får penger skal forske på såkalt smart vann. Det går ut på å sprøyte en spesiell type vann inn i reservoarene slik at mer olje og gass strømmer ut.

— Det går ut på å injisere vann hvor den kjemiske sammensetningen er endret. Dette vannet vil så få oljen til å slippe lettere og slik bedre gjennomstrømmingen, sier Tore Bøe, operasjonsdirektør i Total.

Ifølge Frøiland ved UiS vil avtalen gi doktorgradsstudenten god kjennskap til Total, noe som muligens kan munne ut i en jobb i selskapet etter at doktorgraden er levert.

Ingen ble ansatt

Total har i flere år støttet forskning ved UiS og andre norske universiteter. Et av målene med støtten har alltid vært rekruttering. Men etter 13 år med millionstøtte hadde ikke Total rekruttert en eneste kandidat. Dette kom fram i en evaluering selskapet gjorde i fjor.

Selskapet forventer ikke lenger at sponsing av forskning skal resultere i rekruttering.

— Det er ikke en forutsetning for denne avtalen, men som de fleste selskaper følger vi jo med på markedet. De fleste oljeselskaper har i dag behov for ny arbeidskraft, men det ligger ingen slike føringer i denne avtalen, sier Bøe.

Avhengig av støtte

For UiS er slike avtaler som dette, avgjørende. Det teknisk- naturvitenskapelige fakultet har i dag avtaler med de fleste operatørselskaper i Norge.

— UiS er et ungt universitet som ikke er finansiert på samme måte som de gamle universitetene når det gjelder forskning. Vi får mindre forskningsmidler fra det offentlige enn de gamle, etablerte miljøene. Vi er derfor helt avhengig av ekstern finansiering av forskning.

— Dette gjør at vi må være djervere og ha mer interaksjon med næringslivet for å klare å holde et bra nivå på forskningen vår, sier Frøiland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Du skal ikke ha kniv fra Ikea, sier far

  2. 17 flygninger til Norge med koronasmitte

  3. Tesla målt til 221 km/t: Eieren får førerkortet beslaglagt inntil mai neste år

  4. Prins Harry og hertuginne Meghan har bosatt seg i Santa Barbara

  5. For farlig å dykke i elva nå, håper på lavere vannstand

  6. – Man kan få symptomer etter at man har testet negativt. Da bør man teste seg på nytt