Bjurstrøm la skylden på oljeselskapene

Helt unødvendig at oljeselskapene ville stenge ned alle plattformene på norsk sokkel, mente arbeidsminister Hanne Bjurstrøm da hun avsluttet oljestreiken.

Publisert: Publisert:

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) mente oljeselskapene ikke ga henne annet valg enn å avslutte oljestreiken. Her fra et besøk på Valhall-plattformen i fjor.

Kun kort tid før nedstengingen av hele norsk sokkel skulle begynne ved midnatt natt til tirsdag, informerte arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) partene om at hun grep inn med tvungen lønnsnemnd.

Etterpå forklarte Bjurstrøm at det ikke var enkelt, men måtte gjøres. Arbeidsministeren sier til NRK at når oljeselskapene var klare til å stenge ned hele produksjonen på norsk sokkel, måtte noe gjøres.

Lockouten kunnen godt vært gjennomført uten å ramme hele sokkelen, framholdt statsråden.

– Det er etter mitt syn et uforsvarlig grep, og da må noen handle forsvarlig, og det er det vi gjør nå, sier Bjurstrøm.

Les også

Streikestans sendte oljeprisen ned

Pensjonskamp

Arbeidstakerorganisasjonene Lederne, Safe og Industri Energi har helt fra konflikten startet ønsket å unngå tvungen lønnsnemnd. Selv mener de at oljestreiken er blitt begrenset til et minimum.

Kjernen i konflikten er kravet om tidligpensjon. Det kom opp i de sentrale forhandlingene etter at Statoil i april valgte å kutte sin ordning med gavepensjon, som gjorde at ansatte kunne gå av med full pensjon 62 år gamle. Andre oljeselskap har kuttet sine ordninger tidligere.

Les også

- Det er utenkelig at norsk sokkel skal stenges

Da motparten Oljeindustriens Landsforening (OLF) sist torsdag varslet full lockout – og dermed at rundt 6500 sokkelarbeidere ikke ville han noen jobb å gå til – fryktet de tre fagforbundene at utgangen ville bli at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd. Statoil-ansatte Aftenbladet snakket med på Sola mandag ga klart uttrykk for at de trodde regjeringen ville gripe inn før lockouten ble iverksatt.

Olje— og energiminister Ola Borten Moe ga også uttrykk for at det er utenkelig at norsk sokkel skal stenges.

Både Industri Energi og Safe mener at arbeidsminister Bjurstrøms vedtak er et totalt knefall for OLF og oljeselskapene.

Fortsetter kampen

— Vi hadde håpet og trodd at Bjurstrøm hadde nok guts til å motstå spillet fra OLF. Dette bekrefter at oljebransjen gang på gang kan bestille tvungen lønnsnemnd med å true med å stenge sokkelen, og dermed slippeunna reelle forhandlinger og lovlige konflikter offshore, sier forbundslederne Leif Sande i Industri Energi og Hilde-Marit Rysst i Safe i en felles uttalelse.

For leder Jan Olav Brekke i Lederne var ikke resultatet overraskende. Men han lover at kampen for tidligpensjon ikke er over.

— Dette engasjementet forsvinner ikke. Statoil og OLF vet at pensjonsspørsmålet vil bli tatt opp ved hver anledning fremover.

Statoil setter i gang

OLF melder at de synes regjeringens avgjørelse var fornuftig.

— Vi er lettet over at vi ikke trenger å stenge ned produksjonen på norsk sokkel, men hadde ikke regjeringen grepet inn nå, hadde vi gjort det. Alt var klart til nedstenging etter midnatt, sier forhandlingsleder Jan Hodneland.

Kort tid etter at arbeidsministeren hadde gitt beskjed om sin avgjørelse, varslet Statoil at de installasjonene som har vært rammet av streiken skal settes i produksjon så raskt det lar seg gjøre. Oseberg Feltsenter, Osseberg Sør, Oseberg Øst, Oseberg C, Heidrun, Hulda, Veslefrikk og Brage er regnet med å være tilbake i normal produksjon i løpet av en uke.

Publisert: