Statoil får starte letevirksomhet

Norske myndigheter har forkastet en anke fra Greenpeace. Statoil får dermed endelig tillatelse til å starte letevirksomhet på Apollo-prospektet i Barentshavet.

Publisert: Publisert:

30May_Spitsbergen_468.jpg Foto: Kenneth Engelsvold, Statoil

  • Marit Hæreid
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Klima— ogmiljødepartementet har fredag ettermiddag avvist klagen til Greenpeace på Statoilsplaner om å bore verdens nordligste prøveboring nær Bjørnøya.

Klagen gjaldt selskapets utslippstillatelse, og i vedtaket fra departementet står det at boringen ikke bryter de generelle retningslinjene for petroleumsvirksomhet i Barentshavet.

Statoil har dermed lov til å gjennomføre boreoperasjonen som planlagt, inkludert boring i oljeførende lag, står det på Statoils nettsider.

Leteaktiviteten har nå alle sikkerhets-godkjenninger som trengs for å starte opp.

Apollo-prospektet ligger i Barentshavet, der mer enn 100 letebrønner er boret i løpet av de siste 34 årene.

Greenpeace skuffet - fortsetter protestene

Greenpeace erskuffet over at ministeren ofrer Bjørnøya, og ikke hører på de over 125 000menneskene som på under en uke har bedt Norge avblåse Statoils planer ogbeskytte Bjørnøya. Det skriver Greenpeace i en pressemelding.

— Sundtoft hadde engyllen sjanse til å vise at hun tok miljøet, iskanten og Bjørnøya på alvor. Densjansen har hun ikke brukt, og vi er skuffet over avgjørelsen. Vi kommer til åfortsette protestene, her bør Statoil holde seg unna, sier Truls Gulowsen,leder for Greenpeace i Norge.

Naturreservat

Bjørnøya og havet rundt er naturreservat, ogsjøfuglkoloniene på Bjørnøya er blant de største i verden.

— Likevel gir deStatoil tillatelse til å bore i det kontroversielle Hoop-området, hvor iskantenpå det nærmeste er 25 km unna, og Statoils egne beregninger viser at et oljesølkan treffe naturreservatet Bjørnøya på under en uke, sier Gulowsen.

— Vi er overrasketover at Sundtoft ikke syns det er problematisk at et oljesøl, ifølge Statoil,kan treffe Bjørnøya på under en uke, og at hun kaller en slik risiko for«akseptabel». Vi er også skuffet over at Sundtoft velger å ignorere ny kunnskapfra Polarinstituttet, som viser hvor nær iskanten kan komme oljefeltet.

— Vioppfordrer Krf og Venstre til å sørge for at punktet fra samarbeidsavtalen om åforby oljeboring ved iskanten, følges opp langt bedre i neste runde, nårblokkene i 23. konsesjonsrunde skal deles ut, sier Truls Gulowsen.

Greenpeace har nå i merenn fire døgn blokkert Statoils oljerigg fra å begynne å bore brønnen Apollo,ikke langt fra naturreservatet Bjørnøya. Mer enn 125 000 verden over har påunder en uke signert en underskriftkampanje for at Tine Sundtoft skal avblåseStatoils boreplaner og beskytte Bjørnøya.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Søppelsyndere avsløres av kamera: 3514 har fått tilsnakk

  2. «Alle» vil gå på denne linja på videregående: – Appellerer til ungdom

  3. Familien savner svar etter at sønnen ble funnet død

  4. Måling viser hvem som støtter Trump i Europa

  5. – Her vil vi ikke være verneverdige

  6. Han vil ha store deler av Sirdal ut av Sirdal – og inviterer til folkeavstemning

  1. Olje og gass