Her er Seadrills redningsplan

Datterselskapet North Atlantic Drilling, med base i Dusavik, er omfattet av Seadrill nye omfattende restruktureringsplan.

John Fredriksens selskap Seadrill har fått på plass en ny restruktureringsplan. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Avtalen medfører at det John Fredriksen-eide oljeboringsselskapet blir tilført 1,06 milliarder dollar, snaut ti milliarder kroner, i ny kapital. Av dette er 860 millioner dollar aksjonærlån, mens 200 millioner dollar er egenkapital. Det fremgår av en pressemelding selskapet sendte ut rundt midnatt natt til onsdag norsk tid.

Archer ikke berørt

Omstruktureringsplanen er inngått med over 97 prosent av långiverne, rundt 40 prosent av obligasjonseierne, og en investorgruppe ledet av Seadrills største aksjonær Hemen Holding Ltd.

Også datterselskapene North Atlantic Drilling og Sevan Drilling omfattes av restruktureringen. Inkluderingen av disse ble natt til onsdag omtalt i egne børsmeldinger på Oslo Børs.

Archer der John Fredriksen også er hovedaksjonær, fikk på plass en redningsplan i februar.

Som Aftenbladet har skrevet tidligere, er gjelden som North Atlantic Drilling har relatert til sine rigger, inntekter og utgifter, eierandeler innbakt i Seadrill sine tall.

– Ikke fare for «norsk» konkurs

John Fredriksen-selskapet Seadrill har lenge vært truet av konkurs, og søker nå konkursbeskyttelse i USA, etter den såkalte chapter 11-modellen. Selskapet vil, ifølge Sondre Dale Stormyr, senioranalytiker innen oljeservice i Danske Bank Markets, ikke gå konkurs.

– Det blir ikke en norsk versjon av konkurs, slik vi kjenner det. Seadrill blir ikke tvunget til å selge eiendeler, for eksempel. De går inn i en situasjon der de kan benytte seg av Chapter 11, som et verktøy for å reforhandle gjelden på, sier han til Aftenbladet.

I praksis vil selskapet ikke kunne være i stand til å overholde sine forpliktelser ut året uten en løsning. De har møtt enn vegg, og det er her Chapter 11 skaper stillstand i utbetalinger til en har funnet en løsning, forklarer analytikeren.

Les også

Derfor gliser Cosl-sjefen igjen

Utsatt nedbetaling på lån

Selskapets utlånsbanker har inngått avtale om å utsette løpetiden på lånene, til sammen 5,7 milliarder dollar, med omtrent fem år uten avdrag fram til 2020.

I tillegg, dersom kreditorene støtter planen, vil Seadrills usikrede obligasjoner og andre fordringer på til sammen 2,3 milliarder dollar bli omgjort til rundt 15 prosent av den nye egenkapitalen, og aksjonærene vil motta rundt 2 prosent av dette.

– Planen vi signerte i dag er omfattende og gir over en milliard dollar i ny kapital og støttes av Hemen Holding. Det støttes av våre banker og omkring 40 prosent av våre obligasjonseiere, sier konsernsjef Anton Dibowitz i Seadrill i en melding til børsen.

Han mener at selskapet etter dette vil være i en sterk posisjon når markedet kommer seg på beina igjen.

LES OGSÅ OM GRANSKINGEN AV PTIL:

Les også

– Nytter ikke si i fra til myndighetene om dårlig sikkerhet i oljebransjen

Les også

Riksrevisjonen vurderer rolleblanding i Petroleumstilsynet

Les også

Petroleumstilsynet bekymret etter klar tilbakemelding

Skaper usikkerhet

Ifølge Sondre Dale Stormyr, senioranalytiker innen oljeservice i Danske Bank Markets, skaper gjeldssituasjonen usikkerhet, ikke minst blant ansatte i Fredriksen-selskapene. Men den daglige driften vil være relativt upåvirket.

– Drift og operasjoner i selskapene forventer vi ingen påvirkning på. Vi ser også at kundene har fortsatt å inngå kontrakter og kjenner ikke til at noen eksisterende kontrakter som er blitt endret eller terminert som følge av situasjonen, sier Dale Stormyr til Aftenbladet.

Les også

Seadrill sikrer Brasil-kontrakt med Statoil

Les også

Seadrill selger tre rigger for nesten 2 milliarder

Publisert: