Norge signerer oljeavtale med Island

For første gang i historien: Den norske stat skal lete etter olje i et annet land, gjennom statsselskapet Petoro. Olje— og energiminister Ola Borten Moe er på Island for å kaste glans over Norges deltakelse i landets håpefulle oljeeventyr.

Publisert: Publisert:

Olje- og energiminister Ola Borten Moe ankom Reykjavik torsdag ettermiddag. Da gikk turen rett til Svartsengi Kraftverk ved den Blå lagune. Foto: Anders Minge

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

borten moe.JPG Foto: Anders Minge

Petoro skal i dag signere en avtale med islandske myndigheter om deltagelse i 2. konsesjonsrunde på deres del av sokkelen ved Jan Mayen.

Island utlyste sin andre konsesjonsrunde 3. oktober i fjor. I første konsesjonsrunde hadde landet ikke mye hell. Kun to selskaper søkte på lisenser, og begge endte opp med å trekke søknaden sin.

Dette er første gang den norske stat tar andeler i et annet lands petroleumsvirksomhet gjennom Petoro.

Avtale fra 1981

Norge inngikk en avtale med Island den 22. oktober 1981 om kontinentalsokkelen mellom Island og Jan Mayen.

Gjennom denne avtalen har Norge adgang til å delta med en andel på 25 prosent dersom Island igangsetter petroleumsvirksomhet i et definert grenseområde mellom Island og Jan Mayen. Retten til norsk deltakelse i islandsk del av samarbeidsområdet må benyttes ved tildeling.

I den andre konsesjonsrunden i det håpefulle oljelandet offentliggjorde det islandske nærings— og energidepartementet at det islandske energidirektoratet (Orkustofnun – National Energy Authority) hadde besluttet å tildele selskapene Faroe Petroleum Norge AS og Iceland Petroleum, samt Valiant Petroleum og Kolvetni lisenser for leting etter og utvinning av hydrokarboner på «Dreki» (islandsk del av Jan Mayen-ryggen).

I statsråd 30. november 2012 ble det bestemt at Norge, med forbehold om Stortingets tilslutning til finansiering av deltakelsen, skal utøve opsjonen om å delta i disse to utvinningstillatelsene med en 25 prosent deltakerandel.

Det er Petoro som skal ivareta den norske deltakerinteressen, og det statseide selskapet skal derfor etablere et nytt datterselskap, Petoro Iceland AS.

Dette selskapet vil ikke ha noen ansatte og alt arbeid vil bli utført av Petoros ansatte via en forvalteravtale mellom Petoro og datterselskapet.

Uttalt skepsis

Det er knyttet stor usikkerhet til om det er olje og gass i området eller ikke. Så sent som i 2009 var direktøren i Oljedirektoratet Bente Nyland på Jan Mayen sammen med daværende olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Hun uttalte den gang at hun var skeptisk til prosjektet.

— Jeg tror dette er «ekstrem-leting». Vi befinner oss i et område hvor vi har veldig liten kontroll, og det er dyrt å operere i denne typen farvann, forteller hun.

Likevel er det her norske myndigheter de siste par årene har vært travelt opptatt med å klargjøre for oljeboring på den norske siden av sokkelen for petroleumsvirksomhet. De siste par somrene har blitt brukt til seismikkinnsamling både her og i Barentshavet.

Også på norsk side

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har gjentatte ganger sagt at det er disse områdene, samt områdene som ble frigitt gjennom en delelinjeavtale med Russland i den sørøstlige delen av Barentshavet, som vil være i fokus i den 23. konsesjonsrunden på norsk sokkel.

Regjeringen har foreslått 160 millioner kroner i økt bevilgning til geologisk kartlegging i nordområdene. Pengene skal fordeles mellom geologisk kartlegging i Barentshavet nordøst og ved Jan Mayen. 100 millioner kroner går til Jan Mayen.

Olje- og energidepartementet mener at det er knyttet en del usikkerhet til prosjektet, men understreker at den potensielle oppsiden er stor dersom det skulle vise seg at det er olje og gass i området.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elżbieta

  2. Elina og moren har flyttet konfirmasjonen tre ganger. Nå har de endelig funnet en godkjent løsning

  3. Kaller ungdommen idioter uten fornuft og empati

  4. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

  5. Biden skaper historie med valget av Kamala Harris

  6. Spania har Europas verste oppblussing av korona