Indiske IT-arbeidere får ikke tilgang til Statoils brannmurer

IT-konsulenter i India får ikke lenger tilgang til å jobbe med brannmurene i Statoils systemer. Selskapet innfører flere tiltak for å bedre IT-sikkerheten.

Oljeraffineriet på Mongstad.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Vedlikehold og endring av alle Statoils brannmurer overlates nå til Statoils egne ansatte, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til NRK.

I høst fant NRK dokumentasjon på 29 hendelser hvor indiske IT-arbeidere hadde brutt barrierer til Statoils plattformer og landanlegg og til Statoil sentralt.

Tastefeil

Sikkerhetsbristen ble oppdaget etter en hendelse på Mongstad i 2014. En indisk IT-operatør hadde ved en tastefeil stanset bensinlasting på Mongstad-raffineriet.

Tastefeilen førte ham samtidig inn i en server han ikke skulle hatt tilgang til, og han kom bak brannmuren i datasystemet til landets største raffineri.

– Gjennomgangen etter hendelsen på Mongstad viser at det har vært flere hendelser der medarbeidere hos vår leverandør har hatt tilganger de ikke burde hatt, og dette har medført tiltak og forbedringer av sikkerheten, uttalte Anders Opedal, konserndirektør for sikker og effektiv drift i Statoil, tidligere i høst til NTB.

Gransking

Statoil lovte å granske sin egen IT-sikkerhet på grunn av de uheldige hendelsene etter at IT-arbeidet var satt bort til et selskap i India.

Konklusjonen er altså blant annet at IT-konsulenter i India ikke lenger får tilgang til å jobbe med brannmurene i Statoils systemer. (NTB)

Publisert: