Stoltenberg fornøyd med månelandingen

Statsminister Jens Stoltenberg vil helst snakke om at testanlegget for CO<sub>2</sub>-fangst på Mongstad er åpnet og i drift.

Jens Stoltenberg mener månelandingen på Mongstad er godt i gang.
 • Ola Myrset
  Ola Myrset
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den siste uken har Aftenbladet skrevet om Jens Stoltenbergs hittil mislykkede månelanding: CO2-fangst på Mongstad. Da statsministeren fredag besøkte Stavanger, var han ikke videre interessert i å gå inn på de konkrete årsakene til de store forsinkelsene i prosjektet.

— Det er mange grunner til det, og det har vi redegjort i detalj om overfor Stortinget. Det viktige er jo at vi har fått på plass verdens mest avanserte senter for utvikling av teknologi – på Mongstad, sier Stoltenberg til Aftenbladet.

Statsministeren er nemlig mest interessert i å påpeke at testanlegget for CO2-rensing på Mongstad ble åpnet våren 2012 – to år etter den opprinnelige planen.

Les også

Forsker: - Mangel på politisk vilje stopper CO2-fangst

— Det er et veldig verdifullt og viktig senter, og det har også selskaper fra andre land blitt med på. Det er med på å utvikle karbonfangstteknologien. Så det er jeg veldig glad for at vi har fått til, sier Stoltenberg.

Sju år er gått

Den viktigste delen av Stoltenbergs månelanding var imidlertid fullskala rensing av gasskraftverket på Mongstad. Der har utviklingen gått langt treigere enn forventet.

I nyttårstalen 2007 fortalte statsministeren at hans visjon var å ha teknologien på plass om sju år. Snart sju år senere er det imidlertid helt stille rundt prosjektet. Stoltenberg er likevel fornøyd med framgangen.

— Hensikten med prosjektet er å hjelpe til med å finne en teknologi verden trenger, og det er vi i gang med. Vi tester forskjellig typer teknologi på forskjellige typer CO2-utslipp. Jeg føler av og til at man glemmer det – at en veldig viktig del av prosjektet er i gang og er verdensledende, sier Stoltenberg.

— Vi får mye ros internasjonalt for at Norge har vært villige til å satse og få i gang denne teknologiutviklingen. Og vi er i gang. Noen av verdens beste teknologer på CO2-fangst jobber nå med Mongstad-prosjektet. Det er ikke noe vi venter på.

- Men er vi så godt i gang som du så for deg for syv år siden?

Les også

Den glemte månelandingen

— Altså, fullskala har tatt lenger tid enn forventet, men det viktige er at vi er i gang med teknologiutviklingen. Det er teknologiutviklingen vi trenger. - Hva skjer med Mongstad hvis de borgerlige får makten?

— Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg er bare glad for at vi har fått på plass det veldig viktige teknologisenteret.

Vil ha mer klima i valgkampen

Miljøbevegelsen har kritisert Stoltenberg og de andre politikerne for at temaet holdes utenfor valgkampen.

— Det er både flaut og trist at dette temaet er fraværende i valgkampen, sa Bellona-leder Frederic Hauge til Aftenbladet tidligere i uken.

- Hvorfor snakkes det ikke om CO 2 -fangst i valgkampen, Stoltenberg?

— Det er synd at klima ikke er en viktigere del av valgkampen. Klima er blant våre viktigste saker, og jeg har brukt mange viktige taler på å snakke om det, sier statsministeren.

Han avviser at regjeringen er redde for å dra fram temaet fordi CO2-fangst ikke har blitt den suksesshistorien man håpet på.

— Vi har kommet en god vei ved at teknologisenteret på Mongstad er på plass, og det er vi stolte av, sier Stoltenberg.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 2. Tegnell: Kan bli flere år med innreiseregler

 3. Dansk sykkelhelt døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 4. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 5. - Vi som kom fra vanlige, kjærlige hjem, likte ikke å være hos Inger-Tone

 6. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.