Klimakutt med biogass

Gjødselbaserte biogassanlegg, blant annet på Jæren, blir viktig for å nå regjeringens mål om å kutte klimautslippene fra landbruket.

Foto: Fredrik Refvem

  • Odd Pihlstrøm
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Det fremgår av stortingsmeldingen om landbrukets klimautfordringer som ble lagt fram i går. I meldingen mener regjeringen det er mulig å redusere landbrukets bidrag med 1,1 millioner CO2-ekvivalenter (25 prosent) innen 2020, samtidig som matproduksjonen antas å øke med 20 prosent fram mot 2030. Globalt kommer 10-14 prosent av klimautslippene fra jordbruket. I Norge står landbruket for rundt ni prosent av de nasjonale utslippene. Hovedkildene metan fra fordøyelsen hos husdyr, særlig storfe – og lystgass fra gjødsel.

Hå-prosjekt

Ambisjonen er å ta nesten av halvparten av klimakuttet ved hjelp av biogass-produksjon fra husdyrgjødsel og matavfall. Dette forutsetter at 30 prosent av husdyrgjødsla i Norge går til biogass i løpet av de neste 10 årene.

Landets største anlegg på dette området planlegges i Hå kommune på Jæren. En ny støtteordning for biogass som er utarbeidet av Enova øker sjansene for at prosjektet blir realisert, trolig i løpet av 2011 eller 2012. LES OGSÅ:

LES OGSÅ:

Les også

Biogassen kan koste bøndene dyrt

Et kutt på ytterligere 250.000 tonn CO2-ekvivalenter kan oppnås ved å øke effektiviteten i melke— og storfekjøttproduksjonen, ifølge meldingen.

Skogopptak

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) garanterer at landbruket skal oppfylle sin del av klimaforliket. Han mener landbruket og skogbruket blir en del av løsningen på klimaproblemet, ved å bidra med store mengder fornybar energi, trevirke og jordbruksavfall.

Norske skoger binder over halvparten av de menneskeskapte klimagassutslippene og tar opp dobbelt så mye CO2 som for 100 år siden. Stortingsmeldingen slår til lyd for at riktig bruk og stell av skog, økt bruk av tre som byggemateriale og mer bruk av bioenergi på sikt kan redusere klimagassvirkningen med opptil 10 millioner tonn CO2.

Publisert:
  1. Klima

Mest lest akkurat nå

  1. Vurderer etter­forsk­ning av Siv Jensen etter mulig lov­brudd

  2. Mann i 60-årene skjelte ut politiet og rekte tunge etter fartsbot – dermed ble det dyrere

  3. Uniformert politi og flere voksne skal hindre store ungdomsfester på Vaulen

  4. – Hold ut, det er bedring i sikte

  5. Nå vil Vigesdal selge Centrumsgaarden i Sandnes

  6. Brødre fikk skyhøy erstatning etter 31 år i fengsel