Aker satser på gigantprosjekt i Sør-Korea for havvind

Aker vil overgå Equinor og bygge et flytende havvindanlegg som er fem ganger større i Sør-Korea.

Aker vil satse på havvind i Sør-Korea.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Aker Solutions skriver i en pressemelding at selskapet går inn i et konsortium sammen med EDP Renwables og kjøper seg inn i selskapet Korean Floating Wind Power.

Målet er å bygge ut et stort vindanlegg utenfor kysten av verftsbyen Ulsan i Sør-Korea. Anlegget skal være på 500 megawatt.

Viser muskler

Dette er over fem ganger større enn Equinors Tampen Hywind, hvor 11 vindmøller skal bygges ut og forsyne Gullfaks- og Snorre feltene i Nordsjøen med strøm.

Tampen Hywind har 88 megawatt.

Når EDP og Aker Solutions går inn på eiersiden, vil det være tre eiere i Korean Floating Wind Power, fra før er WinfPower Korea inne som eier også.

Vindkraftanlegget skal bruke teknologi fra WindFloat og etablere et flytende vindkraftanlegg.

Aker Solutions opplyser ikke om størrelsen på transaksjonen.

Positiv vindsjef

Aker Solutions ser fantastiske muligheter innen flytende havvind, fortalte Astrid Skarheim Onsum i et intervju med Aftenbladet. Hun er sjefen for offshorevind i oljeservicegiganten.

Grunnen til at etterspørselen tar av er en blanding av flere faktorer. Verden trenger mer fornybar energi, men i tillegg har det skjedd en revolusjon teknisk. Vindturbinene har økt kraften med 60 prosent mellom 2010–2016, ifølge Onsum.

– Vi kan fange vanvittig mye mer kraft nå. Ved å plassere vindturbinene ute i havet drar en også nytte av vinden. Økonomien i regnestykkene blir bedre, argumenterer Onsum.

Det siste halvannet året har oljeservicegiganten Aker Solutions søkt jevnt etter nye folk igjen, også i Stavanger-området, ifølge Anne Torill Bergum Hovland, lokasjonsleder for Aker Solutions i Stavanger.

Trenger grønnere ingeniører

– Vi har fortsatt noen stillinger ute, og planlegger å ansette opp mot 100 nye i året som kommer. Vi har særlig behov for ingeniører. Bransjen trenger et skifte i kompetanse inn mot miljø, elektrifisering og offshore havvind. Dette jobber vi systematisk med, sa Hovland i september.

Ambisjonene er store, blant annet innen havvind. Men utviklingen avhenger av at selskapene ser lønnsomhet i fornybarprosjektene, ifølge Stavanger-lederen.

Publisert: