Svakere kvartalsresultat enn ventet for Equinor

Equinor leverte et svakere resultat enn ventet i andre kvartal. Lavere priser på olje og gass og høy vedlikeholdsaktivitet er blant hovedårsakene.

Konsernsjef i Equinor Eldar Sætre.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Equinor presenterte svakere resultater enn ventet for andre kvartal 2019. Konserndirektør for økonomi og finans, Lars Christian Bacher, la fram tallene torsdag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Hydro presenterte torsdag sine resultater for andre kvartal 2019. Tallene ble lagt fram av konserndirektør for økonomi og finans, Lars Christian Bacher. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Equinor-sjef Eldar Sætre må konstatere at selskapet leverte et svakere resultat for andre kvartal enn det markedet forventet. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Vi leverer gjennomgående solid drift og opprettholder høy produksjon i et kvartal med lavere råvarepriser og høy vedlikeholdsaktivitet. Jeg er tilfreds med at vi viser fortsatt tydelig kostnadsfokus og sterk kapitaldisiplin, sier konsernsjef Eldar Sætre i Equinor i en pressemelding.

Samtidig reduserer selskapet sine anslag for investeringer i år fra 11 milliarder dollar til mellom 10 og 11 milliarder dollar.

Selskapet leverte et justert driftsresultat på 3,15 milliarder dollar i andre kvartal, ned fra 4,31 milliarder dollar i samme periode i 2018. Justert driftsresultat etter skatt var 1,13 milliarder dollar, ned fra 1,7 milliarder dollar i samme periode i fjor.

Lavere enn markedet ventet

På forhånd var det ventet at Equinor ville levere et justert resultat før skatt på 3,41 milliarder dollar, ifølge tall som Equinor selv har hentet inn fra 22 analytikere, skriver E24.

– Vi opprettholder produksjonsnivået, vi leverer god operasjonell drift med god kapital- og kostnadsstyring. Så er det klart at resultatet er sterkt preget av lavere priser for olje og gass, sier finansdirektør Lars Christian Bacher i Equinor til E24.

Han peker på at oljeandelen av produksjonen var uvanlig lav for et andre kvartal på norsk sokkel, noe han mener blant annet skyldes et avbrudd i produksjonen på Snorre B-feltet.

Resultatet som ble lagt fram torsdag, er rundt 10 prosent svakere enn ventet, ifølge Dagens Næringsliv.

Reduserte investeringskostnader

Selskapet viser til at produksjonen totalt ble opprettholdt på et høyt nivå, men at lavere priser, høy vedlikeholdsaktivitet og noen kvartalsspesifikke elementer påvirket resultatet.

Samtidig peker Sætre på at man er i rute med kjempeprosjektet Johan Sverdrup.

– Vi fortsetter med god fremdrift i våre svært konkurransedyktige prosjekter og er i rute for å levere produksjonsvekst mot 2025. Johan Sverdrup er et prosjekt i verdensklasse, og i dag kunngjør vi ytterligere forbedringer. Vi har redusert investeringskostnadene for fase 1 med ytterligere 3 milliarder kroner, og de samlede reduksjonene er nå på 40 milliarder kroner siden planen for utbygging og drift ble levert, sier Sætre.

Prosjektet har planlagt oppstart senere i år.

New York-prosjekt

Han viser også til nyheten tidligere i juli om at Equinor realiserer aksjer i Lundin og øker den direkte eierandelen i Johan Sverdrup til 42,6 prosent. I tillegg har selskapet sikret seg et stort fornybarprosjekt i New York.

– Etter budkonkurranse med andre selskaper fikk vi forrige uke muligheten til å utvikle vårt største fornybarprosjekt til nå. Empire Wind-prosjektet er en milepæl i utviklingen av vår globale havvindportefølje, og vi er stolte over å være valgt til å levere fornybar energi til mer enn en halv million familier i New York, sier Sætre.

Utbytte på 0,26 dollar

Totalt produserte Equinor 2,012 millioner fat oljeekvivalenter per dag i andre kvartal, noe som var på nivå med samme periode i 2018. Forventet naturlig nedgang ble motvirket av økt produksjon fra nye felt og nye brønner.

Selskapet hadde ved utgangen av andre kvartal 2019 fullført 21 letebrønner, hvorav sju med drivverdige funn. De justerte letekostnadene beløp seg til 240 millioner dollar i andre kvartal, på nivå med samme kvartal i 2018, med flere borede og fullførte brønner.

Equinor-styret har besluttet å utbetale et utbytte til aksjeeierne på 0,26 dollar per aksje for andre kvartal.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Tjelta-familien selger for 2 milliarder kroner

  2. Politiet på væpnet aksjon i Eigersund

  3. Kilder: - Østenstad blir Braut Haalands «pengemann»

  4. Denne er så sterk at selv regjerende mester måtte kaste inn håndkleet

  5. Måkenachspiel etter Gladmaten

  6. Riksmekleren: Bevegelse mellom SAS-partene