Oljearbeidere på flerbruksfartøy skal omfattes av arbeidsmiljøloven

Arbeiderpartiet er i ferd med å sikre politisk støtte for at den norske arbeidsmiljøloven også skal gjelde for personell på flerbruksfartøy på norsk sokkel.

Publisert: Publisert:

Ap-leder Jonas Gahr Støre Foto: Rune Vandvik

  • NTB
Denne artikkelen er over tre år gammel

Ifølge oljeavisen Upstream jobber Senterpartiets Per Olaf Lundteigen og KrF sammen med Ap om teksten til et representantforslag til Stortinget. Også Venstre stiller seg positive til forslaget.

Oljearbeidere på faste installasjoner og flyterigger, samt dykkere i oljeindustrien omfattes av arbeidsmiljøloven med Petroleumstilsynet som tilsynsmyndighet. Fagforeningen Industri Energi har i lang tid ment at det er på tide at personell på de såkalte MSV-fartøyene også omfattes av det samme lovverket.

Les også

Fagforeninger: Mange frykter at myndighetene vil åpne for bruk av Super Puma-helikoptrene igjen

– Hadde operahuset i Oslo blitt bygget uten at Arbeidstilsynet fikk mulighet til innsyn, hadde det blitt ramaskrik. Men dette skjer langt ute i havet, langt fra folk. En hovedutfordring er å åpne folks øyne for hva som foregår, sier områdeleder Ommund Stokka til Industri Energis nettsider.

42 operahus

Fagforeningen peker på at flerbruksfartøy har installert havbunnsutstyr på norsk sokkel til en verdi som tilsvarer 42 operahus, og undervannsvirksomheten øker i omfang.

– Vi er skremt av det bildet som tegner seg på norsk sokkel, sier Ap-representant Torstein Tvedt Solberg. Han fastslår at en forskriftsendring er alt som skal til for at oljearbeidere på flerbruksfartøy skal omfattes av arbeidsmiljøloven.

Forslaget blir lagt fram for Stortinget på nyttår, og Stokka kan ikke forstå at noen partier vil stille seg negative til det. Ifølge Upstream vil endringen ikke omfatte personell på flerbruksfartøy som utelukkende er involvert i maritime operasjoner.

Petroleumstilsynet sa i september at flaggstatsprinsippet er en av hovedbegrunnelsene for at det vil være komplisert å endre de juridiske forholdene for arbeidere som jobber på flerbruksfartøy.

Publisert: