Her jobber 1500 på spreng for Statoil

NORDSJØEN: Opptil 850 oljearbeidere skal ha sin faste arbeidsplass på Mariner-feltet. Statoil er operatør for tiårets største oljeutbygging på britisk sokkel.

Mariner A
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Tungolje-feltet Mariner ligger på britisk side av Nordsjøen, midt mellom Shetland og Stavanger.

For øyeblikket er cirka 1500 mennesker i arbeid med å kople opp og klargjøre Mariner A-plattformen. Lagringsfartøyet Mariner B er allerede ferdig installert på feltet.

Rett bak Sverdrup

– Johan Sverdrup er flaggskipet hjemme, men Mariner er vårt største og mest komplekse prosjekt i tillegg, sier Hedda Felin, som er Statoils direktør for Storbritannia og Irland offshore.

LES OGSÅ: Statoil-sjefen er blitt kjendis i oljebyen

Investeringen er på sju milliarder dollar, eller vel 57 milliarder norske kroner med dagens kurs, forteller hun.

– Så det er mye penger. Det er den største investeringen som er gjort på britisk sokkel de siste ti årene, sier Felin.

Les også

– Johan Sverdrup kan bli den siste kjempen på norsk sokkel

Hedda Felin er Statoils direktør for Storbritannia og Irland offshore i Statoil. På kontoret i Aberdeen jobber cirka 170 Statoil-ansatte. Ute i havet vest av Shetland er 1500 oljearbeidere i gang med å klargjøre Mariner-plattformen for produksjon.

Aftenbladet skrev i 2016 at en oppdatering viste at prosjektet koster prosjektet om lag 10 prosent mer.

Sett fra Aberdeen har Mariner-utbyggingen fått forholdsvis liten oppmerksomhet sammenlignet med andre Statoil-prosjekter, innrømmer hun.

– Ja, det føler vi litt på. Aasta Hansteen og Gina Krog er jo ingenting sammenlignet med Mariner, sier Felin og ler.

Her er en Statoil-sammenligning:

  • Mariner-plattformen er den klart største offshore-installasjonen Statoil har gjennomført de siste årene. Toppdekket ble løftet på plass i sommer.
  • Plattformen er på størrelse med Gullfaks C, eller fire ganger størrelsen til Gudrun.
  • Toppdekket til Mariner er på 38 000 tonn. Aasta Hansteen veier 24 000 tonn, mens Gina Krog «bare» er 18.000 tonn.

– Når vi kommer i normal produksjon er det opptil 850 personer som skal jobbe der ute. Du kan tenke det selv hvor stort det er, sier Hedda Felin.

Noble Drilling, Schlumberger, Aker Solutions og Odfjell Drilling er blant selskapene som har vunnet store kontrakter og jobber for Statoil i prosjektet.

Les også

Statoil åpnet verdens første flytende vindpark

– Antall helikopter-turer ut til Mariner har økt fra et par turer i måneden til opptil sju per dag, forteller Statoil-sjef Hedda Felin.

Kutter oljeledighet

Statoil liker å fortelle at de bidrar til at arbeidsledigheten er på vei ned i Aberdeen og omegn. Ifølge myndigheten har oljejobbene forsiktig kommet tilbake den siste tiden og flere er i arbeid i oljebyen.

På land har Statoil oppbemannet til 170 ansatte. De jobber blant annet med logistiokk. I tillegg til Mariner-feltet, har de vært opptatt med Hywind Scotland. Statoil og verdens første flytende vind-park, som åpnet offisielt i oktober.

– Antall helikopter-turer ut til Mariner har økt fra et par turer i måneden til opptil sju per dag, forteller Felin.

Av sikkerhetshensyn, for å korte ned helikopterflytiden, blir oljearbeiderne flydd i fly fra Aberdeen til Shetland. Der venter en helikoptertur på 45 minutter ut til feltet.

– Vi har kortet ned flytiden i helikopter på grunn av risiko og kostander. Kost og risiko går hånd i hånd, og styrer alt vi gjør, sier Felin.

Les også

Spent Aibel-sjef håper på nye oppdrag

600 mønstret etter brann

Sikkerheten er allerede satt på prøve på Mariner-feltet.

16. oktober gikk alarmen om bord på Mariner A. Det brant i en nødgenerator.

– Det tok 13 sekunder så var flammene ute. Jeg ble oppringt etter to minutter og varslet myndighetene. 18 minutter tok det før hele riggen med 600 personer var mønstret. Ingen ble skadet i hendelsen, forteller Felin.

To timer senere var alle tilbake igjen i arbeid. Et granskingteam var på plass i løpet av 12 timer, ifølge Statoil-sjefen, som synes det er greit å få testet organisasjonen.

Under bygging av lagerskipet Mariner B og plattformdekket til Mariner A i Sør-Korea, ble to arbeidere skadet.

Statoils Halvor Hodnefjell, til høyre, og Geir Ove Eikill fotografert sammen med ingeniørene Y.J Kim og H.J Jeong på lagerskipet Mariner B i juni 2016. Bildet er tatt på Samsung-veftet i Sør-Korea kort tid før skipet var klar for avgang til britisk sokkel.

Rigger i verdensklasse

The Noble Lloyd Noble, verdens største oppjekkbare rigg, boret de første produksjonsbrønnene før selve plattfordekket ankom feltet i sommer. For tiden ligger også en av verdens mest avanserte boligrigger påfeltet. Safe Boreas har 450 sengeplasser.

Tungoljefeltet ble oppdaget for over 30 år siden, men det var først etter at Statoil kjøpte seg opp, at beslutningen om å bygge ut feltet ble tatt i 2012. Statoil eier vel 65 prosent i lisensen.

– Det er et krevende prosjekt med tungolje. Tre rigger skal operere samtidig på krevende grunn. Vi planlegger for 100 brønner som skal produsere i 30 år, sier Felin.

Les også

Riggarbeidere får opp til 164.000 etter oppsigelsesstrid

Les også

Har stått for 40 prosent av innskuddet til Oljefondet

Cirka 250 millioner fat olje skal i utgangpunktet utvinnes fra Mariner. Statoil tror dette er kun 10 prosent av reservene, så ambisjonen er å finne løsninger som gjør det lønnsomt å hente ut mer olje.

Oppstarten er utsatt flere ganger. Både stålunderstell og plattformdekket ble forsinket fra Spania og Sør-Korea. Oppstart av oljeproduksjonen er planlagt til slutten av 2018.

Feltet får en produksjons-, bore- og boligplattform på et stålunderstell og en flytende lagerenhet (FSU) med plass til 850.000 fat.

Les også

Slik så det ut etter testing av Statoils Mariner-plattform

Den flytende lagringsenheten, skipet Mariner B ble før jul i fjor ferdig installert på Mariner-feltet med om lag 20 mennesker ombord. Bildet er tatt på verftet i Sør-Korea.
Les også

Statoil-krangel kan ha utløst korrupsjonssak

Les også

Statoil-aksjen på sitt høyeste siden oljekrisen startet

Les også

Statoils store sorg

Les også

Slutter som miljøaktivist og får to millioner i lønn hos Røkke

Publisert: