Statoil saksøker forsker og hans kone

Mannen ble valgt til å lede arbeidet med utvikling av ny teknologi til utvinning av skiferolje og skifergass. Nå har Statoil saksøkt forskeren og kona hans.

Publisert: Publisert:

Skifergassfeltet Eagle Ford er et av områdene hvor Statoil prøver å effektivisere driften med ny teknologi. Foto: Statoil/Ole Jørgen Bratland

Denne artikkelen er over tre år gammel

Statoils satsing i Nord-Amerika har vært heftig kritisert. Etter store nedskrivinger av verdiene, har denne delen av oljeselskapets aktiviteter i utlandet tynget regnskapene mye. Etter at Statoil la fram sine siste tall i London i begynnelsen av februar, viste Aftenbladet hvordan utenlandsdelen de siste fire årene har gått i minus med 144 milliarder kroner siden 2013. I samme periode har norsk sokkel levert et overskudd på totalt 344 milliarder kroner.

De siste tallene tynges særlig av nedskrivinger innen skiferolje og skifergass på land i USA. Torgrim Reitan, Statoils konserndirektør for Nord-Amerika, fortalte i London at selskapet følger planen om mer effektiv drift.

Da er ny teknologi viktig, og Reitan har tidligere framholdt at de jakter på ny teknologi. Nå har Statoils datterselskap i USA – Statoil Gulf Services – saksøkt en forsker for teknologityveri, skriver Houston Chronicle. Det var Petro.no som først omtalte artikkelen.

Torgrim Reitan er konserndirektør for Statoil i Nord-Amerika. Foto: Jon Ingemundsen

Nytt teknologiselskap

I fjor startet Statoil Gulf Services opp et nytt selskap, Reveal Energy Services, for kommersialisere teknologi for skiferolje- og gass utviklet av egne forskere og ingeniører. Til å lede forskningsavdelingen i det nye selskapet, valgte Statoil en amerikansk forskere som har stått bak og patentert flere av nyvinningene, skriver Houston Chronicle.

Nå hevder imidlertid Statoil at forskeren har holdt et forskningsgjennombrudd skjult for selskapet, og i stedet latt sin kone ta patent på det. Så har forskeren startet opp sitt eget selskap for å gå videre med nyvinningen for å tjene penger på den.

Statoil hevder altså at ekteparet har stjålet forretningshemmeligheter og patentert teknologi som tilhører oljeselskapet.

LES OGSÅ:

Les også

Statoils gjeld vokser. Fagforeningsleder advarer mot nytt fokus på utlandet.

Les også

Statoil selger seg ned i skifergass

Kona forsker også

Men, påpeker Houston Chronicle, en kompliserende faktor er at forskerens kone selv ikke er fremmed for forskning. Hun jobber nå som teknologirådgiver for patenter i et advokatfirma i Houston. Akkurat som sin mann, har hun en doktorgrad fra Massachusetts Institute of Technology – og dermed må Statoil kunne bevise at det ikke er hun som har utviklet teknologien.

 -Det kan virke vanskelig å bevise. Saken ville vært en annen hvis hun for eksempel var en rørlegger, sier advokat Joe Ahmad, som har erfaring med tvister knyttet til forretningshemmeligheter, til avisen.

I rettspapirer hevder Statoil at forskeren har forsøkt å få en eierandel i Reveal med å bruke sin kones patentsøknad. Da Statoil nektet, skal forskeren ha sagt opp jobben som teknologisjef. Siden har han startet sitt eget selskap, og Statoil hevder også at han så har tatt kontakt med nåværende og potensielle kunder han kjente til fra tiden i Reveal.

Hverken Statoil eller den saksøkte forskeren ønsker å kommentere saken til Houston Chronicle.

Publisert: