12 ideer kan bli «den nye oljen»

Stavanger-regionen higer etter forretningsideer og nye arbeidsplasser. Nå ligger presset på 14 nøye utvalgte kvinner og menn.

Publisert: Publisert:

Stavanger-regionen higer etter forretningsideer og nye arbeidsplasser. Nå ligger presset på 14 nøye utvalgte kvinner og menn etter at Sparebank 1 SR-Bank sist uke åpnet toppetasjen i Ankerbygget for 14 gründere. Foto: Fredrik Refvem

 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

14 personer, fem nasjonaliteter, tre doktorgrader og 12 utvalgte forretningsideer er på plass i 4. etasje i Ankerbygget i Stavanger sentrum. I Swedbanks tidligere, nå tomme lokaler, åpnet et nytt gründerhus onsdag formiddag.

— Jeg får frysninger på ryggen av det jeg har hørt til nå om ideene. Jeg ser ikke bort i fra at nye Google kommer ut av dette, sier en smilende konsernsjef Arne Austreid i Sparebank 1 SR- Bank.

Deretter tenner han en lampe i en symbolsk handling for å markere at ideene nå strømmer fritt i toppetasjen i Håkon VIIs gate.

Microsoft og google

I en ring rundt banksjefen er alle gründerne samlet. Spente kvinner og menn i alle aldere med konkrete planer, noen med patenter og inngåtte avtaler, andre med en løselig ide om hvordan de kan skape nye bedrifter - arbeidsplasser.

De er ambisiøse «oppfinnere» som ikke lar seg skremme av at Austreid minner om at en ekspertgruppe ledet av investor Harald Espedal før helgen, uten blygsel, rådet ordfører Christine Sagen Helgø til å lokke Google og Microsoft til Stavanger.

app-utvikler Martin Ydstebø (22) fra Sola. Foto: Fredrik Refvem

— Hvorfor ikke, sier app- utvikler Martin Ydstebø (22) fra Sola.Hans egennutviklede "Spotifyer" er en App der musikkinteresserte blant annet kan dele musikk.

Han og de andre gründerne sitter på ideer som de håper kan gi arbeid og inntekt til dem selv og andre.

— Jeg har to ideer. Det ene er et internt «Facebook» for erfaringsoverføring i bedrifter, forteller Nawras Skhmot (27) fra Lye på Jæren.

Han er hjemme igjen etter fem uker i Silicon Valley. Med seg i bagasjen har han både kunder og kontakter, hevder han. Etter nyttår tjener han penger også.

Marie Austdal (28) fra Sola er nyutdannet med doktorgrad fra NTNU. Hun er ekspert på en analysemetode som kan brukes til å hente ut vesentlig informasjon fra såkalt «big data», enorme mengder uutnyttet informasjon.

— Jeg ser for meg å bruke dette innen helse eller olje- og gass, sier Austdal.

De Utvalgte

De som får sitte i grundercampen er håndplukket av partnerne i prosjektet Nye Muligheter: Arne Austreid i SB- bank, Harald Minge i Næringsforeningen, Terje Handeland i Ipark og Marit Brandal i Innovasjon Norge.

Samarbeidsprosjektet Nye Muligheter har som mål å utvikle konkrete forretningsideer innenfor fire områder: It, helse, mat og energi.

Startskuddet gikk 3. september da en større mulighetskonferanse gikk av stabelen på Forus med lokale og nasjonale foredragsholdere.

Banksjefens drøm

Det var i august at banksjef Arne Austreid først fortalte at han hadde en drøm, en visjon om at minst tre- fire solide forretningsideer skal fly ut av grundercampen i Ankerbygget innen halvannet år.

— Bruk tiden godt, sier Austreid i åpningstalen onsdag. I første omgang spanderer han kontorplass og kreativt fellesskap på de 14 gründerne i fire måneder framover.

— Etter hvert åpner vi for at flere gründere kan komme til og at vi i noen tilfeller bidrar med kapital, sier Austreid og høster applaus.

Stavanger- regionen har på kort tid fått på plass en rekke gründermiljøer. Innovation Dock og Mess & Order i østre bydel har fått mye oppmerksomhet. Her finner vi også Erfjordgata 8. På Ullandhaug ligger klyngeskaper og idèutvikler Ipark samt Prekubator, som driver med forskningsbasert og behovsdrevet innovasjon.

Sauda Vekst, Ryfylke Næringshage og Skape for etablerere regnes som gründernettverk i Rogaland av Innovasjon Norge.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Betaler millionbot med skattepengene til de ansatte

 2. Stanset nok en beruset båtfører

 3. Fikk kjempekveite ved Tananger

 4. Passasjerer ble stående igjen da ferja ikke klarte å legge til kai i Songesand

 5. Derfor ringte kirkeklokkene i ettermiddag

 6. Berisha klarte ikke å hjelpe Haalands Dortmund - gikk på stortap

 1. Rogaland
 2. Jæren
 3. Forus
 4. Stavanger
 5. Sola