Mener Statoil har brutt arbeidsmiljøloven

Statoil overså tillitsvalgt Rikard Sætres krav om at 17. mai skulle holdes arbeidsfri, og satte to arbeidere til å jobbe likevel.

På prosessanlegget til Statoil Kårstø jobbet to arbeidere 17. mai. Tillitsvalgte og ledelsen strides om de egentlig hadde lov til å jobbe denne dagen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Da tillitsvalgt Rikard Sætre i Industri Energi Statoil Kårstø tidlig i mai så at to arbeidere var satt opp til å jobbe på nasjonaldagen, ga han klar beskjed til ledelsen: 17. mai, 25. mai og 5. juni var helligdager, og ble ikke godkjent som arbeidsdager fra Industri Energi. Vaktplanen ble utarbeidet 14. desember 2016.

To dager etter nasjonaldagen ble Sætre gjort oppmerksom på at personene likevel hadde vært inne og jobbet på prosessanlegget 17. mai, selv om Industri Energi ikke hadde gitt tillatelse til det.

– Jeg synes selvfølgelig det er synd at de velger å ikke høre på mine advarsler, sier Sætre, som ser meget alvorlig på situasjonen.

Les også

Kårstø-kraftverket skal rives

Meldte fra til Ptil

27. juni informerte Sætre Petroleumstilsynet (Ptil) om at han mente Statoil Kårstø hadde brutt arbeidsmiljøloven §10–10 om søndagsarbeid (se faktaboks). To dager senere fikk han svar:

«...Ut fra opplysningene som er gitt nedenfor vurderer vi at dette arbeidet ikke er av en slik art at søndags- og helgedagsarbeid er nødvendig», skriver senioringeniør Espen Landro i Ptil.

Han skriver videre at det skal finnes en skriftlig avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstakernes tillitsvalgte om arbeid på søndager og helligdager dersom det skal være særlige og tidsbegrensede behov for det.

– Det er første gang jeg har opplevd å bli forbigått på denne måten gjennom syv år som Industri Energi-leder på Statoil Kårstø. Etter at vi skiftet ledelse i januar har ikke dialog blitt satt høyest på prioriteringslisten, slik man får inntrykk av fra konsernet og Ptil, sier Sætre.

Les også

IRIS fusjonerer og blir del av forskningsgigant

Statoil skylder på delstans

Statoil sier til Aftenbladet at arbeidet som ble gjort på nasjonaldagen var nødvendig.

– Arbeidet som ble utført i denne saken var nødvendig arbeid utført i forbindelse med delstans i Kårstø-anlegget. Statoil og Industri Energi har inngått en særavtale som blant annet omfatter slike delstanser som denne i mai, sier pressekontakt Elin Isaksen.

Hun sier Statoil har drøftet behovet for søndags- og helgedagsarbeid med tillitsvalgt Sætre på forhånd.

– Vi mener dette arbeidet ble gjort i henhold til særavtalen, og er derfor ikke brudd med arbeidsmiljøloven, sier Isaksen.

Tillitsvalgt Sætre i Industri Energi sier det er sant at partene hadde en særavtale, men at den avtalen ikke overstyrer arbeidsmiljøloven.

– Hvorfor har Statoil drøftelsesmøte med tillitvalgte hvis de allikevel bare kan gjennomføre arbeidet uten vårt samtykke, spør Sætre.

I epost-korrespondansen med Sætre skriver Ptils Landro at Industri Energi og Statoil selv må avklare tolkningen om hvorvidt særavtalen dekker det aktuelle arbeidet 17. mai eller ikke.

Publisert: