- Selg klimabudskapet som noe positivt

— Vi må ikke tegne et bilde av  klimakrisen som en undergang, vi må selge den til folket som noe positivt slik jeg gjorde med bodybuilding i sin tid, sier Arnold Scwarzenegger, tidligere guvernør i California.

- Jeg var opptatt av å trene og av bodybuilding, men jeg ville løfte hele industrien og ville at alle skulle bli interesserte i å trene. Det fikk jeg til. Det samme har jeg forsøkt å gjøre med klimasaken, sier Arnold Schwarzenegger. Foto: DIETER NAGL/Afp

 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Han mener at miljøbevegelsen ikke har gjort jobben sin bra nok, og at folk ikke blir overbevist om at de må foreta seg noe hvis vi bare prøver å gi dem dårlig samvittighet.

— Vi kan ikke fortelle folk i land som India og Kina der økonomien vokser at de ikke kan kjøre de samme bilene som oss. Vi kan ikke fortelle Kina at de må fortsette å sykle på syklene sine. Vi må fortelle dem om de positive sidene ved energieffektivitet, sier Scwarzenegger.

Den amerikanske skuespilleren forteller at hans mål med å promotere klimatiltak kommer fra et ønske hele livet om å løfte opp saker han har vært lidenskapelig opptatt av.

Som guvernør i California klarte han å sette i gang en rekke lokale klimatiltak i staten.

— Du kan ikke si til noen som er i fare for å miste jobben sin og sliter økonomisk at de skal bry seg om et isfjell som smelter. Fram til nå har vi operert med en stol med et bein, og det er klimakrisen. Vi må ha flere ben å stå på. Det andre beinet er jobber, det tredje er nasjonal sikkerhet og det å bli uavhengig av land som ikke har leveringssikkerhet. Det fjerde beinet er helse. I USA alene dør millioner hvert år fra forurensings-relaterte sykdommer, sier Schwarzenegger.

Bodybuilding

— Jeg var opptatt av å trene og av bodybuilding, men jeg ville løfte hele industrien og ville at alle skulle bli interesserte i å trene. Det fikk jeg til. Det samme har jeg forsøkt å gjøre med klimasaken, sier han.

— I sport prøver og prøver du, det samme må vi gjøre med politikken. Vi må aldri gi opp, vi må ha en visjon. Hvordan vi selger budskapet er viktig, sier Scwarzenegger.

Han mener at når skeptikere sier nei til å satse på fornybar, snakker de om jobber som forsvinner og hvordan det blir verre for økonomien.

— Vi beviste skeptikerne i California at vi kunne skape nye jobber og vekst i økonomien. Vi må snakke rett til folket, slik de gjør.

Han legger til at målet er å dra folk inn og gjøre det spennende. Vi må få til tiltak lokalt, ikke sitte og vente på en internasjonal avtale.

— Washington sover ved rattet, så vi ventet ikke på dem i California. Det er sånn en revolusjon skjer, gjennom lokalpolitikk og konstante forandringer nedenfra og opp. Jeg tror at miljøbevegelsen vil ha sin egen Arabiske revolusjon hvis vi får budskapet vårt ut, sier Schwarzenegger.

Roste Norge

Schwarzenegger roste også Norges innsats i klimaforhandlinger, og mener vi er et forgangsland i verden.

Samtidig brukte han den lille byen Gussing i Østerrike som eksempel på at det er mulig å få til en forandring.

Gussing er en liten by i Schwarzeneggers fødeland med 4000 innbyggere som har klart å forandre seg fra en by som hadde problemer med å betale strømregningen til en by som nå er selvforsynt med elektrisk kraft. 1000 nye arbeidsplasser har blitt skap som resultat av helomvendingen.

Skuespilleren holdt et innlegg under den årlige Zero-konferansen i Oslo på mandag.

Publisert:
 1. Klima

Mest lest akkurat nå

 1. De har pusset opp 13 boliger de siste 17 årene. Nå har de omsider funnet roen på Tau

 2. Ansatt på sykehjem i Sola smittet

 3. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner i Rogaland – ett av dem i år

 4. Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand

 5. Semitrailer i trøbbel på Moi

 6. Han skjønte med en gang at han hadde voldtatt kjæresten. Men de snakket ikke om det etterpå