- Vi skal fremdeles være størst på norsk sokkel

Statoils norgessjef sier at selskapet vil satse på norsk sokkel også i framtiden, til tross for store nedsalg.

Publisert: Publisert:

Arne Sigve Nylund er sjef for norsk sokkel i Statoil. Foto: Jarle Aasland

Hilde Øvrebekk
Kommentator

— Vi vil satse på norsk sokkel også iframtiden, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge i Statoil til Aftenbladet.

Statoil meldte på fredag at de har signert en avtale med det tyske oljeselskapet Wintershall.

Les også

Statoil selger mer fra norsk sokkel til Wintershall

Avtalen med en verdi på rundt 8 milliarder kroner (1,3 miliarder dollar) betyr at Statoil selger seg ut av både Gjøa-feltet og satelittfeltet Vega. I tillegg selger de seg ned i Aasta Hansteen og rørledningen Polarled, i Asterix-feltet og ned i fire letelisenser, blant annet to som ligger i området rundt Aasta Hansteen (se faktaboks).Bokført gevinst for Statoil på salget er forventet å være mellom 4,2 til 5,4 milliarder kroner (0,7 til 0,9 mrd. dollar).

Flere nedsalg

Denne avtalen føyer seg inn i rekken av salg av Statoils eierandeler på norsk sokkel de siste par årene. For to år siden signerte Statoil en lignende avtale med Wintershall om salget av Brage-feltet. I tillegg har det norske oljeselkapet solgt seg ned i både Gullfaks-feltet og Gudrun-feltet.

Nylund mener likevel at det ikke betyr at selskapet kommer til å være av mindre betydning på norsk sokkel i årene som kommer.

Les også

Statoil selger oljefelt for nesten 16 milliarder

— Vi har en klar ambisjon om å ha en betydelig posisjon på norsk sokkel og å videreutvikle oss, forsikrer han.Nylund sier at avtalen med Wintershall er svært viktig for Statoil.

— Denne avtalen gir oss finansiell fleksibilitet som vi vil bruke til å videreutvikle selskapet og til å finansiere de store prosjektene som kommer framover.

I den store potten

Prosjektene han snakker om på norsk sokkel er blant annet Johan Sverdrup, Gina Krog, Aasta Hansteen og Johan Castberg.

Men pengene fra nedsalget på norsk sokkel kan også være med på å finansiere prosjekter i utlandet.

Les også

Statoil inngår milliardavtale med Wintershall

— Pengene går inn itotaliteten. Vår investeringsramme er på 20 milliarder dollar (128 milliarder kroner). Men betydelige beløp skal investeres er på norsk sokkel, også i de kommende årene, sier Nylund.Selv om avtalen betyr at Statoil reduserer eierandelen fra 75 prosent til 51 i utbyggingsprosjektet Aasta Hansteen, understreker Nylund at selskapet opprettholder operatørskapet.

Han sier også at selskapet beholder andeler i lisenser i området.

Publisert: