- Ikke et skatteparadis

Ifølge Statoil sparer selskapet ikke skatt ved å være registrert i Delaware.

Informasjonssjef Ola Morten Aanestad sier det ikke er skattemessige forhold som er hovedårsaken til at Statoil har 23 av 25 amerikanske datterselskap registrert i delstaten Delaware. Foto: Lars Idar Waage

  • Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

— Jeg forstår det slik at Delawere for vårt vedkommende ikkeinnebærer noen skattegevinst sammenlignet med andre delstater vi kunne valgt å registrere oss i, skriver informasjonssjef i Statoil, Ola Morten Aanestad i en epost til Aftenbladet sent onsdag kveld.

Han understreker at det ikke er skattemessige forhold som er hovedårsaken til at Statoil er registrert i Delaware. Selskapet oppgir den næringslivsvennlige, rettferdige og forutsigbare lovgivningen som hovedgrunn.

Det samme gjør Hydro

- Delstaten har en meget klar og velutviklet lovgivning for store selskaper. Mange selskaper i USA, som har virksomheter i mange ulike delstater med hver sine ulike lover og regler, er registrert i Delaware fordi selskapslovgivningen er klar, velutviklet og forutsigbar, og dermed enklere å forholde seg til, sier Bjørn Skaar, informasjonssjef i Hydro.

Les også

23 Statoil-selskap i amerikansk skatteparadis

Hydros holdingselskap, Norsk Hydro North America, Inc, samt selskapet Hydro Aluminium Tomago Inc., er registrert i Delaware. Holdingselskapet har ikke ansatte eller kontor i Delaware.

Aktivitet i andre stater

Ifølge Ola Morten Aanestad, er 23 av Statoils 25 amerikanske datterselskaper juridisk registrert i Delaware. Selskapene har kontoradresse og ansatte i andre stater, for eksempel i Connecticut, Texas og Alaska.

- Har selskapene lokal ledelse eller ansatte i Delaware?

- Nei, vi har ingen ansatte i Delaware. Det er heller ikke noen av Statoils amerikanske ledere som fysisk befinner seg i staten, sier Aanestad.

Betaler skatt i alle stater

- Staten Delaware er kritisert for å være et skatteparadis. Ser Statoil problemer med å være registrert her?

- Nei, det er ikke et skattparadis. Vi er underlagt både nasjonale og statlige skatter overalt der vi driver vår virksomhet. Statoil betaler skatt i staten Delaware, og enhver annen stat der vi har operasjoner, for eksempel Texas, Louisiana, New York, Pennsylvania, West Virginia og Connecticut, sier Aanestad.

Kommunikasjonssjef Ivar Simensen i Aker Solutions sier selskapets operative virksomhet i USA ligger i Houston, Texas, og Mobile, Alabama, og driftes lokalt, der betales det også skatt.

- I likhet med de fleste store selskaper i USA bruker vi Delaware som juridisk adresse fordi de har enkle regler og velutviklet selskapsrettslig lovgivning og domstolspraksis, sier han.

Yara har ett aktivt selskap i Delaware, Yara North America, Inc.

— Årsaken til at YNA er registrert i Delaware er at det ergunstige rammevilkår for selskapet. Vi ser ingen problemer ved å være registrert iDelaware. Staten fungerer for øvrig ikke som "skatteparadis" forYara, skriver Bernhard Stormyr i en epost til Aftenbladet.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Aftenbladet avslører: Viking har brutt idrettens regelverk i Berntsen-saken

  2. «Hæ, har dere flyttet dit?» spør folk. Nå har hjemmet deres vunnet arkitekturpris.

  3. Bikinifabrikken på Figgjo er solgt

  4. Ekteparet som tapte millioner på valutalån,får ikke behandlet anke i Høyesterett

  5. Politiet har frigitt navnet på mannen som døde i trafikk­ulykken på Buevegen

  6. Foreløpig har tre søkt på jobben som Rogfast-sjef