Hun blir nestkommanderende i det største uavhengige olje- og gasselskapet i Europa

På overtid signerte Wintershall og DEA avtalen om fusjon og danner Europas største uavhengige olje- og gasselskap. Visekonsernsjef blir norske Maria Moræus Hanssen.

Foto: Jon Ingemundsen

 • Elisabeth Seglem
  Elisabeth Seglem
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Sammenslåingen av DEA og Wintershall vil lede til etableringen av det største europeiske olje- og gasselskapet. Den vil åpne opp nye muligheter og gi oss anledning til å konkurrere i en enda høyere divisjon enn i dag. Dette er en stor mulighet for DEA, for våre ansatte og industrien, sier konsernsjef Maria Moræus Hanssen i DEA i en pressemelding.

Mehren på topp

Hun blir visekonsernsjef i det nye selskapet Wintershall DEA, som skal ledes av Mario Mehren, som kommer fra Wintershall.

Meldingen om at avtalen var signert kom sent torsdag kveld.

I tillegg blir Thilo Wieland fra konsernledelsen i Wintershall og Hugo Dijkgraaf, administrerende direktør i Wintershall Norge, med i konsernledelsen, som vil bestå av fem medlemmer. Utnevnelsen av Chief Financial Officer (CFO) vil bli gjort på et senere tidspunkt.

For ett år siden ble det kjent at Moræus Hanssen fra Engie-til-tyske-DEA. Hun tok over ledelsen i januar.

Les også

Vinnerne av «årets stand» på ONS er kåret

Forsinket fusjon

Før jul i fjor ble det kjent at de tyske oljeselskapene Wintershall og DEA skulle slås sammen. I utgangspunktet var planen at fusjonen skulle fullføres i løpet av årets andre halvår, men arbeidet gikk treigere enn først antatt.

- Prosessen er tre måneder forsinket, Den opprinnelige planen var kanskje litt for optimistisk, sier toppsjef Mario Mehren til Sysla under oljemessen ONS i august.

Fusjonen med DEA tar lenger tid enn Wintershall trodde - SYSLA

Wintershall DEA blir det største uavhengige olje- og gasselskapet i Europa, med aktivitet i 12 land i Europa, Latin-Amerika, Nord-Afrika og Midtøsten, ifølge selskapet.

I 2017 ville et sammenslått selskap hatt en produksjon på rundt 575 000 fat oljeekvivalenter per dag, med nær 70 prosent av produksjonen fra naturgass. Det er forventet at produksjonen vil øke til mellom 750 000 – 800 000 fat oljeekvivalenter per dag tidlig i 2020-årene etter hvert som planlagte prosjekter blir fullført, ifølge en pressemelding.

I 2017 hadde de to selskapene samlete inntekter på 4.7 milliarder euro og en total inntjening før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger (EBITDA) på € 2,8 milliarder euro, ifølge selskapets egne tall.

Wintershall DEA vil ha hovedkontor i Hamburg og Kassel i Tyskland.

Maria Moræus Hanssen har overtatt som toppsjef i det tyske olje- og gasselskapet DEA Deutsche Erdoel AG i januar i år. Nå blir hun nestkommanderende i nye Wintershall DEA . Foto: Kristian Jacobsen

Hovedkontor i Tyskland

Wintershall DEA vil ha hovedkontor i Hamburg og Kassel i Tyskland.

Wintershall har rundt 50 lisenser på norsk sokkel, over halvparten som operatør. Hovedkontoret til Wintershall Norge ligger i Jåttåvågen i Stavanger. Over 400 Wintershall-ansatte og partnere jobber her.

DEA Norge AS har kontorer i Løkkeveien 103 i Stavanger. Selskapet har andeler i 54 lisenser på norsk sokkel, på tre av disse har selskapet operatøransvar. Antall ansatte blir oppgitt til 95 i 2017 ned fra 140 året før.

DEA er eid av den omdiskuterte, russiske oligarken Mikhail Fridman gjennom selskapet Letter One.Britiske myndigheter har nektet Fridman å eie lisenser som følge av vestlige sanksjoner mot Russland, men på norsk sokkel fikk han tilgang.

Les også

 1. Nye aktører på norsk sokkel gir oss nye muligheter

 2. Full fyring i Stavanger: Maktkamp mellom DNO og Faroe

Publisert:
 1. Oljepenger
 2. Oljebransjen
 3. Oljepris

Mest lest akkurat nå

 1. Pride-bryllup: – Fantas­tisk å gifte seg i selveste bibel­beltet

 2. Ordfører deltok i slokkearbeid

 3. Suldal må masseteste skoleelever

 4. – De som møter Irene, glemmer henne aldri

 5. – Har ingen kjempegod forklaring

 6. «For mye vekt på følelser og psykisk helse i skolen?»