Her er oljeplattformenes gravplass

<p> Vindafjord kommune i Rogaland sier ja til å bli opphoggingsplass for utrangerte plattformer fra Nordsjøen.</p>

Publisert: Publisert:

Hyttefolk og beboere frykter giftustlipp i Vatsfjorden etter at AF Decom har fått lov til å hogge opp gamle oljeinstallasjoner ytterst i fjorden. Foto: Ståle Jøtne

 • Kjell Arne Knutsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Tirsdag ettermiddag godkjente et enstemmig kommunestyre reguleringsplanen som gir AF Decom anledning til å utvide industrianlegget på Raunes.

Her bygde Norwegian Contractors i sin tid plattformer, nå skal stedet bli gravplass for tilsvarende installasjoner.

Sprengningsarbeidet for å klargjøre området starter trolig like over nyttår. Allerede i 2009 slepes de første konstruksjonene på plass, først ut er blant annet overbygningen på Ekofisk-tanken. 24.000 tonn skrap skal «klippes opp» og gjenvinnes.

Høye protester

Protestene mot etableringen har vært store underveis. Det har hersket stor frykt for støy, gift i sjøen og rasering av kulturminner.

Innsigelsene har kommet fra beboere og bedrifter, miljøorganisasjoner og fylkeskommunen.

Ordfører Arne Bergsvåg (sp) mener at kommunestyret har tatt hensyn til dette i vedtaket. Under behandlingen i kommunestyret i går ble det føyd til et tilleggspunkt om skjerpede krav til utslipp.

– Vi ønsker heller ikke gift i fjorden, og ber derfor om hyppige kontroller og skjerpede krav til utslippsmengder. Men vi kan selvsagt aldri gardere oss 100 prosent, sier ordføreren.

Oppdrettsnæring

Det blir også understreket at den nye virksomheten ikke må ødelegge for eksisterende bedrifter, og da nevnes spesielt oppdrettsanlegget Raunes Farm av politikerne.

Ordføreren påpeker også at virksomheten vil ha store positive virkninger for kommunen. Bedriften vil sysselsette om lag 150 personer over lang tid.

– Denne bedriften er landets fremste på sitt område, og vil kunne gjøre nytte på området i flere tiår, sier ordføreren.

AF Decom er et selskap i AF Gruppen. Selskapet har blant annet stått for fjerningen av Sola Shell Raffineriet for sju år siden. Kontrakten om å rive Ekofisk-tanken har en verdi i størrelsesorden på vel 400 millioner kroner, ifølge ConocoPhillips.

 • Gå til NA24 her
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Parkeringskaos ved Preikestolen - folk ble bedt om å snu

 2. Bollestad: Tenk deg om før du reiser

 3. «Det er trygt å reise til Italia.Spørsmålet er heller om det er like trygt i Norge»

 4. Uheldig bilfører på Figgjo

 5. Trives med kapteinsrollen og en skrue som trener

 6. 17 nye smittetilfeller

 1. Olje og gass