Equinors framtidsplattform er uten mennesker

FORUS: Ingen mennesker. Robotisert. Styrt fra land. Equinors «unike» plattformløsning skal kutte både utgifter og utslipp.

Publisert: Publisert:

Da Equinor inviterte til leverandørtreff, var salen sprengfull. 300 personer møtte fram på Forus. Foto: Jarle Aasland

 • Erlend Skarsaune
  Journalist

Han smeller til. I den stappfulle salen sitter folk som gjerne vil ha en bit. Noen millioner? Milliarder? Når Equinor kjører på, er det ikke snakk om småpenger.

Oppe på scenen ser Anders Opedal utover salen. Han er opplyst. Konserndirektøren med ansvar for «teknologi, prosjekter og boring» i Equinor kan vise til en pengebruk med ambisjoner som et lite statsbudsjett.

– Aktivitetsnivået vårt nå er det høyeste noen gang hos oss og våre leverandører. Vi gjennomfører nå prosjekter med en samlet investering på 370 milliarder kroner. 42.000 mennesker er på jobb for oss, innen prosjekter, boring av brønner, teknologi og anskaffelser, sier Opedal.

Slik ser Equinor for seg «field of the future» - ubemannet, robotisert og styrt fra land. Foto: Illustrasjon/Equinor

Han er på et av flere leverandørmøter Equinor arrangerer landet rundt i disse dager. Møtene arrangeres årlig – og på Forus sammen med Næringsforeningen i Stavanger. Her skal selskap som jobber med Equinor få informasjon om strategi og utvikling framover.

Og nå vil Opedal ta steget videre. For Equinor skal holde kostnadene nede. Selskapet har lovet ikke å øke dem fra 2017 til 2020, og Opedal ser enda lenger.

– En høyere oljepris gjør oss ikke mer konkurransedyktig. Vi må ha varige endringer som gjør oss robuste for endringer i olje- gasspriser. Vi må unngå unødvendige kostnadsøkninger.

Equinor-direktørene Atle Reinseth, fra venstre, Anders Opedal og Peggy Krantz-Underland møtte leverandører på Forus tirsdag. Foto: Jarle Aasland

Kontrakter er en ting. Leverandørene skal premieres når de jobber effektivt og sikkert. Det er blitt færre aktører.

Men Opedal vil også ta noen teknologiske steg, både for å redusere utgifter og utslipp.

Han ser utover salen og snakker om «field of the future» – hvordan Equinor ser for seg at olje- og gassfelt skal bygges ut om ikke så altfor mange år.

– De framtidige utbyggingsløsningene skal bli mindre og lettere. De skal være ubemannet, robotiserte og styrt fra land. Med å flytte folk vekk fra plattformene blir det tryggere og mer lønnsomt. Vi mener også at vi kan halvere utslippene av CO₂ på denne måten, sier Opedal.

Han snurrer i gang en film for å vise hva det er Equinor ser for seg. En damestemme sier at folk med dette «kan jobbe onshore og være nærmere sine familier. (…) Dette er en unik løsning verden ikke har sett før.»

SE HVORDAN EQUINOR SER FOR SEG FRAMTIDENS OLJE- OG GASSFELT:

Trenger ikke folk

Og løsningen er ikke så langt unna, forteller Opedal. For Equinor har allerede prøvd ut ulike deler av den på eksisterende utbygginger. Et eksempel er Åsgard kompresjon, videreutviklingen av Åsgard-feltet i Norskehavet, hvor målet var å øke gassutvinningen fra feltet.

– Vi har jobbet med dette i mange år. Opprinnelig var utvidelsen av Åsgard tenkt å være en plattform, men så flyttet vi kompressoren ned på havbunnen. Løsningen er egentlig en ubemannet plattform på havbunnen. På Hywind Scotland (Equinors flytende havvindanlegg) har vi nå erfaringer med ubemannede vindmøller. Det er ingenting i veien for å bruke denne løsningen, og flytte kompressoren på overflaten og gjøre den vedlikeholdsfri. Da trenger du ikke folk der, ikke boligplattform eller helidekk, og heller ikke helikoptertransport av personell, sier Opedal til Aftenbladet.

Full sal fikk høre hva Equinor tenker framover og hva det betyr for leverandørene. Foto: Jarle Aasland

Mer ubemannet Johan Sverdrup

Konserndirektøren viser til andre nylige utbygginger hvor Equinor har høstet erfaringer som gjør at en komplett utbygging av «field of the future» nærmer seg.

– Vi har prøvd ut forskjellige byggeklosser på ulike felt. Så skal vi sette dette sammen. Vi mangler fortsatt noen brikker, og så handler det også om å finne det rette feltet for å ta dette videre. Så kan vi utvide det og ta til større utbygginger, for eksempel i Barentshavet.

– Når kan det skje?

– Som sagt, mange elementer er på plass allerede. Men vi ser dette fram mot 2030.

– Ville for eksempel Johan Sverdrup-feltet blitt bygget ut på denne måten hvis det skulle bygges ut da?

– Vi ser for oss at denne løsningen egner seg bedre for utbygginger på dypere vann. Løsningen for Johan Sverdrup er god, men hadde nok vært mer ubemannet i 2030 enn nå.

– Dette vil få betydning for bemanningen offshore?

– Vi har en stor portefølje av eksisterende felt som krever sin bemanning. Men for utbygging av framtidige felt er dette en naturlig utvikling, sier Opedal.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Helsetilsynet mener Sirdal har begått flere lovbrudd i behandlingen av gravid kvinne

 2. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke hjemme

 3. Brann i søppeldunk på Arkaden

 4. Treningssentrene må fortsatt vente med gjenåpning

 5. Trener dømt til fengsel for overgrep mot mindreårig jente i klubben

 6. Helsemyndighetene skal ta i bruk spyttprøver som koronatest

 1. CO2
 2. Equinor
 3. Barentshavet
 4. Johan Sverdrup-feltet
 5. Hywind