Forventer halvert Statoil-resultat

33 eksperter har levert sine forventninger til Statoils kvartalsresultat. Driftsresultatet er forventet å være 19,5 milliarder kroner før skatt. Statoil fortsetter å tape penger i utlandet.

Publisert: Publisert:

Eldar Sætre Foto: Pål Christensen

I andre kvartal i fjor forventet ekspertene og analytikerne etter resultat på 36,2 milliarder.

For et år siden skrev Aftenbladet at analytikerne som bidrar til konsensusrapporten som Statoil slipper normalt én uke før resultatfremleggelsen i 65 prosent av tilfellene er for optimistiske i sine anslag.

Driftsresultatet i andre kvartal i fjor ble på 32 milliarder kroner. Da var dette en nedgang fra første kvartal i 2014. I år er resultatet forventet å være bedre i andre kvartal.

I første kvartal var forventet driftsresultat 17,5 milliarder.

LES OGSÅ:

Les også

Eldar Sætre: - Statoils dårligste resultat noensinne

Taper i utlandet

Statoils driftsresultat i første kvartal 2015 ble påvirket av betydelige regnskapsmessige nedskrivninger av eiendeler på 46,1 milliarder kroner. Nedskrivningene knyttet seg i all hovedsak til ukonvensjonelle landbaserte eiendeler i USA. Nedskrivningene var en følge av en justering av selskapets langsiktige økonomiske planforutsetninger.

Eldar Sætre sa seg enig i at dette var Statoils dårligste resultat noensinne.

I estimatene til det første kvartalsresultatet var det forventet at Statoil kom til å tape 3,8 milliarder i utlandet.

I andre kvartal er forventet resultat minus 0,5 milliarder.

I oktober 2014 solgte Statoil sin andel på 15,5 prosent på Shah Deniz-feltet i det kaspiske hav til Petronas. Statoil har ikke regnet med inntekter og kostnader fra dette feltet fra 1. mai.

LES OGSÅ:

Les også

Statoil går på ny milliardsmell

Lavere produksjonstall

Mens oljeprisen som er lagt til grunn for estimatene i andre kvartal i år er 54,7 dollar, var tilsvarende oljepris i andre kvartal i fjor, 101,14 dollar. 54,7 er likevel en oppgang fra oljeprisen i første kvartal som var på 47 dollar fatet.

Produksjonstallene for andre kvartal viser også nedgang. Mens totalproduksjonen i første kvartal var beregnet til å være 1,882 millioner fat olje og gass i per dag i første kvartal, er tilsvarende tall for andre kvartal 1,668.

Den største reduksjonen finner man i produksjonen av gass i Norge, som er ned 131.000 fat.

Produksjonstallet er imidlertid høyere enn andre kvartal i fjor da produksjonen var 1,632 millioner fat per dag.

LES OGSÅ:

Publisert: