Naturkraft, som driver gasskraftverket på Kårstø, har søkt Norges Vassdrags— og energidirektorat (NVE) om å få lov til å avvikle gasskraftverket. Gasskraftverket var svært omstridt da det ble vedtatt og har knapt vært i drift siden det startet opp i 2007. Årsaken er lave strømpriser og lav lønnsomhet.
Siden starten i 2007 har anlegget stått mest stille.
LES OGSÅ:
Bare dager med produksjon
— Siden juni 2011 har gasskraftverket bare hatt sporadisk produksjon i noen dager i 2012 og i 2013, sier John Terje Staveland, administrerende direktør i Naturkraft.
Det er Staveland som har signert brevet til NVE, men han vil ikke forskuttere en nedleggelse.
— Vi har søkt NVE om å få lov til å legge ned - hvis eierne våre vil, sier Staveland.
— Anlegget har stått stille lenge og markedet viser ingen tegn til lysning, selv om vi ser fem år fram i tid, sier han.
Det var Haugesunds Avis som først omtalte saken i helga. De refererer brevet til NVE der Staveland opplyser at det årlige underskuddet på driften er 100 millioner kroner. Gasskraftverket kostet to milliarder kroner å bygge. I tillegg til de få dagene med produksjon i 2012 og 2013, har anlegget kjørt halvårlige testkjøringer. Bemanningen ble redusert allerede i 2014.
LES OGSÅ:
Etterpåklokskapen
Det er ikke bestemt hvordan planen videre blir, hvis anlegget blir bestemt nedlagt. Det er heller ikke satt en prislapp på hva det vil koste å legge ned og demontere gasskraftverket, ni år etter åpningen.
Staveland vil ikke være etterpåklok i vurderingen av gasskraftverkets eksistensberettigelse.
— Hadde beslutningen blitt tatt med den kunnskapen vi har i dag, ville beslutningen blitt en annen. Men det er jo aldri slik at vi kan spå om framtida, sier Staveland.
Han viser til de store endringene som har skjedd i energimarkedet det siste fem til ti åra. Ikke minst inntoget av skifergassproduksjonen i Nord-Amerika, endret energimarkedet, mener Staveland.
Heidi Sørensen som var leder i Naturvernforbundet den gangen, er ikke enig med analysen fra Naturkraft. det var hun heller ikke den gangen da Auke Lont ledet naturkraft og etableringen av gasskraftverket var Norges mest profilerte naturvernkampsak tidlig på 1990-tallet. LES OGSÅ:
Julegave til miljøet
Heidi Sørensen og Auke Lont fektet mang en gang i debatter om etableringen av gasskraftverket var riktig.I ettertid ser hun at det var ganske dristig å kjøre miljøvernargumentet, lenge før den norske befolkningen hadde noe forhold til miljøtrusselen. Nå oppsummerer hun:
— Det var ikke noe sjakktrekk å satse på en fossil energikilde. Beslutningen ville ikke blitt tatt i dag.
Sørensen mener nedleggelsen som kan komme, viser at Naturkraft tok feil på alle punkter den gangen. Og at skifergassargumentet ikke er gyldig.
— Skifergassen har gjort gassen billigere. Det er jo en fordel for et gasskraftverk som skulle produsere konkurransedyktig elektrisitet av gass, mener Sørensen.
Hennes konklusjon er heller at Naturkraft mislyktes fordi behovet for etterspørselen etter strøm ikke ble så høy som gasskraftverkforkjemperne hevdet.
— Økningen i etterspørsel kom ikke. Se på prisene, de har forblitt lave. Forbruket har ikke økt slik spådommen tilsa. Og det ble ikke mørkt i de norske hjem, slik skremslene lød, sier Sørensen.
Nå ser hun på nyheten om mulig nedleggelse som en ekstra god førjulsgave - sammen med klimaavtalen i Paris.
Auke Lont svarte ikke på henvendelsene fra Aftenbladet.
LES OGSÅ: