De gir oljehjelp til Grønland, Island og Færøyene

Studenter blir med og bereder grunnen for olje— og gassindustri på Grønland og Island.

Publisert: Publisert:

Sentrale i Fing; geolog Anna Marita Braaten, prosjektleder Stella Aguirre og petroleumsingeniør Børge Harestad. Foto: Helene Andreassen

  • Helene Andreassen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

SOTS003.jpg Foto: Helene Andreassen

Gjennom prosjektet Fing (Færøyene, Island, Norge, Grønland) får Stavanger offshore tekniske skole, SOTS, enda et bein å stå på og styrker sin posisjon som leverandør av olje og gassrelatert kompetanse langt utover Norges grenser.

SOTS skal samarbeide med utdanningsinstitusjoner i de tre andre landene om å bygge opp fagkompetanse innen olje— og gassrelaterte fag, sikkerhet og miljø.

Siden 2012 har skolen forberedt prosjektet, og det hadde sitt første videooverførte seminar om trening og utdanning like før jul.. Det ble gjennomført live med alle involverte skoler og med representanter fra myndighetene, oljeselskaper og relaterte fagmiljøer til stede. Seminaret hadde Børge Harestad og Anna Marita Braaten fra SOTS som foredragsholdere.

Bygger kompetanse lokalt

— Norge har bygget opp bred kompetanse innen utdanning i denne sektoren siden 1970-tallet. SOTS har i flere omganger hatt kurs for utenlandske studenter. Nå skal vi være med å bygge kompetansen i disse landene, skape muligheter for at den nye industrien der får lokalt ansatte. Det sier Stella Aguirre som er prosjektleder for Fing.

Skolene som er med i prosjektet, foruten SOTS er Vinnuháskúlin Centre of Maritime Studies and Engineering på Færøyene, Greenland School of Minerals and Petroleum på Grønland og Akureyri Comprehensive College på Island.

Muligheter på Grønland

Geolog Anna Marita Braaten sier at Grønland har store naturlige forutsetninger for å kunne få et oljeeventyr på linje med det Norge opplever:

— Sannsynligvis har Grønnland et gigantisk potensial for olje, sier hun.

— Det er boret 10 brønner, og det er funnet spor av hydrokarboner. Men Grønnland er verdens dyreste plass å lete etter olje og gass, og selvstyremyndighetene har vedtatt at det skal være Norsk Standard (NORSOK) som skal gjelde for denne industrien. Det er den dyreste, men også den sikreste standarden. Her tar man ingen sjanser når det gjelder skader på fiskeri og miljø.

— Samtidig er Grønland der Norge var på 1960-tallet innen kompetanse på slik industri, sier Braaten.

Det er også en rekke utfordringer innen logistikk, teknisk utstyr og risikofylte operasjoner:

— Personalet på riggen måtte gjentatte ganger fjerne isfjell under boreoperasjonen av en letebrønn, sier petroleumsingeniør Børge Harestad.

Motiverte elever

Harestad har selv vært elev ved SOTS og har fagbrev innen boring og brønnteknikk i bagasjen.

Harestad har undervist 12 elever fra Færøyene i disse fagene ved SOTS tidligere:

— Det var moro å se hvor topp motiverte de var. I dag er de alle sammen i sving offshore, sier han.

Konkrete resultater

De første konkrete skrittene er tatt for å etablere en fagskole med norske ressurser i Sisimiut på Grønland. Her skal Stavanger offshore tekniske skole være med å bygge opp en fagskole med undervisning innen kran og løft, gaffeltruck, sikkerhet og beredskap.

Lokaler er skaffet til veie, en lærer fra SOTS har vært i Sisimiut og gitt råd angående nødvendig utstyr, og nå har SOTS sendt over forslag til konsept, fagplaner og timeplaner for en slik undervisning.

Kompetansenettverket Fing har fått en halv million danske kroner i støtte fra Nordic Atlantic Cooperation, NORA, og 25.000 Euro fra Nordplus, et samarbeidsprogram i regi av Nordisk Ministerråd.

Økt kunnskap, sterk posisjon

Rektor ved SOTS, Helge Torkildsen, sier at Fing ikke er etablert for å gi SOTS store inntekter:

— Vi ønsker å beholde posisjonen som et kompetansesenter av høy klasse, og gjennom Fing får skolen en sjanse til økt kunnskap om nordområdene. Det er også viktig for SOTS å følger den norske industrien der den er i utlandet. Statoil er for eksempel på Færøyene, og vi har kjørt kurs for dem der, sier Torkildsen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. To nye tilfeller av koronasmitte i Sandnes

  2. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»

  3. Nordmenn på reise fikk karantene-sms

  4. To til sykehus etter at Secret Service skjøt mann utenfor Det hvite hus

  5. 80 syklister og elsparkesyklister bøtelagt i Oslo

  6. Farsund-ordfører ber innbyggerne unngå Oslo-tur