Full krangel mellom Røkke og staten

Det er brutt ut full krangel mellom Kjell Inge Røkke og statens representant i Aker Kværner Holding-styret, advokat Else Bugge Fougner, om den omstridte «Aker Wayfarer»-transaksjonen.

Publisert: Publisert:

Kjell Inge Røkke og statens representant i Aker Holding-styret er uenige om det var staten eller Aker som nektet nullstilling av «Aker Wayfarer»-transaksjonen Foto: Scanpix

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Kjell Inge Røkke og statens representant i Aker Holding-styret er uenige om det var staten eller Aker som nektet nullstilling av «Aker Wayfarer»-transaksjonen, skriver Dagens Næringsliv.

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker, og Aker-dominerte Aker Solutions, der både Den norske stat og Røkke er deleiere, er under hard skyts for en leieavtale selskapene har gjort seg imellom om fartøyet "Aker Wayfarer".

Aker er blitt beskyldt for å lure Aker Solutions ved å få overført verdier på ulovlig vis, ifølge DN.

Det er sannsynlig at verdioverføringen på omkring 300 millioner kroner fra det mindre Røkke-kontrollerte selskapet til det mer Røkke-kontrollerte selskapet, bryter med aksjeloven og at det dreier seg om en ulovlig verdioverføring, gjort med forsett, skriver avisen.

Uenighet

Det var statens representant som på et prinsipielt grunnlag ikke kunne akseptere nullstilling av avtalen, skriver Røkke i et brev til næringsministeren. Men ifølge et brev fra statens representant Fougner som ble offentliggjort i helgen var det imidlertid Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker som motsatte seg en slik reversering.

Les også

Røkke tar milliard-jafs av Aker Solutions

I brevet fra Fougner til Næringsdepartementet viser hun til et notat fra Aker datert 29. april 2010 der det heter at «(...) Aker, på et prinsipielt grunnlag, ikke ønsker å gjennomføre den (reverseringen av Aker Wayfarer-transaksjonen, red.anm.) slik opprinnelig foreslått».

Fougner skriver også: «Undertegnede har ikke på noe tidspunkt gitt uttrykk for at jeg på prinsipielt grunnlag ikke kunne akseptere nullstilling».

Vinneren er Aker

Avisen har tidligere snakket med finansprofessorene Øyvind Bøhren og Thore Johnsen, som begge mener at Aker har lurt Aker Solutions for rundt 300 millioner kroner gjennom en transaksjon knyttet til skipet «Aker Wayfarer».

Bøhren mener dette er et eksempel på tunneldrift. Dette innebærer at verdier flyttes fra et selskap der en aksjonær har lav eierandel til et selskap der aksjonæren har høy eierandel. Verdiene flyttes gjennom en transaksjon som ikke skjer til markedspris. Vinneren i denne transaksjonen er Akers aksjonærer med Kjell Inge Røkke i spissen.

Den som taper på en slik transaksjon er de andre aksjonærene i Aker Solutions. Staten er en stor aksjonær i Aker.

Jusprofessor Beate Sjåfjell sier det kan dreie seg om en ulovlig verdioverføring, og at avtalen trolig ikke er behandlet etter aksjelovens regler og dermed ikke er bindende. Aker og Aker Solutions avviser all kritikk.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

  2. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

  3. Øyvind Haukland er død

  4. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

  5. I kjøkken­skapet finnes mel som trolig er over 50 år, kaffe av litt nyere dato og servise med Telever­kets logo på

  6. Pensjo­nister smittet på buss­tur: – Hvor mye skal vi egentlig gi avkall på, og hvor normalt skal vi egentlig leve?