Lyse tapte 28 millioner på Noreco-aksjer bare i går

Lyse Energis aksjepost i oljemyggen Noreco er tirsdag morgen ikke verd med enn drøyt 11,6 millioner kroner. Skattebetalerne har dermed totalt tapt over 300 milllioner kroner på Noreco-eventyret.

Publisert: Publisert:

Ole Ueland, Christine Sagen Helgø og Stanley Wirak er ordførere i henholdsvis Sola, Stavanger og Sandnes. De tre kommunene eier sammen over 70 prosent av aksjene i Lyse. Foto: Tommy Ellingsen

  • Ola Myrset
    Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Mandagen ble helsvart for Noreco, Lyse og 16 rogalandskommuner.

Les også

Noreco kjemper for livet

Millioner er borte

Lyse eier 7,8 prosent av aksjene i Noreco. Mandagens betydelige kursfall ga dermed et tap på 28 millioner kroner, viser Aftenbladets utregninger. Med den nye kursen er selskapets aksjepost bare verdt drøyt 11,6 millioner kroner.

Konsernsjef Eimund Nygård har tidligere anslått at Lyse har investert om lag 320 millioner kroner i Noreco. Dermed har Lyse hittil tapt om lag 308 millioner kroner på investeringen. Lyses eies som kjent av 16 rogalandskommuner. Sola, Stavanger og Sandnes eier alene over 70 prosent av aksjene i Lyse.

— Det hadde vært kjekt om vi heller kunne plassert disse pengene i kommunekassa. Vi vil ikke revurdere investeringer i Lyse Energi, men det er feil av et energiselskap å satse på oljevirksomhet, sier Sandnes-ordføreren Stanley Wirak (Ap) til Dagens Næringsliv.

-Akkurat nå irriterer det oss at vi gjorde denne investeringen, sa konsernsjef Eimund Nygaard i Lyse til Aftenbladet senest i august.

Les også

Kyllingstad tapte 47 millioner på dagens Noreco-smell

Kyllingstad-aksjer verd under 20 millioner

Da Oslo Børs stengte mandag ettermiddag var kursen på 42 øre per Noreco-aksje. Så langt i år har aksjen rast over 90 prosent.

Les også

Kyllingstad svikter ikke pengesluket Noreco

IKM-sjef Ståle Kyllingstad har vært styreleder i Noreco i to år. Gjennom investeringsselskapet IKM Invest eier Ståle Kyllingstad 13,19 prosent i Noreco og er største eier.

Ifølge Aftenbladets beregninger tapte Kyllingstad i løpet av mandagen 19,7 millioner kroner på Noreco. Til Aftenbladet sa jærgründeren at han ikke ville regne på hvor stort tapet var. Han er villig til å satse 100 nye millioner for å redde Stavanger-selskapet.

Les også

Noreco-eventyret er over for Lyse

Selskapets nest største eier Erik Henriksen (Sabaro Investments Ltd.), har også forpliktet seg til å delta i en rettet emisjon og vil kjøpe nye aksjer for minstebeløp på 139 millioner kroner.Den tredje største aksjonæren er Lyse Energi som på Noreco.

Noreco taper på rekorddag

Mandag steg hovdinteksen på Oslo Børs til 525,04 poeng, som er ny rekord, skriver DN. Den tidligere rekorden børsen var fra 19. juli 1997, da hovedindeksen endte på 524,37 poeng.

Men for oljemyggen Noreco (Norwegian Energy Company) var dagen svart. Noreco-aksjen falt 70 prosent da det ble offentlig at selskapet har akutt mangel på kontanter og ble børsens desiderte taper. Kursen på aksjen var nede i 0,42 da børsen stengte.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Rogalending i 30-årene pågrepet og siktet for seksuelle overgrep mot hunder

  2. Ingrid (76) ble smittet på bussen: – En fantastisk tur, jeg kjenner meg helt frisk

  3. Raser mot kriminell misbruk av krisetiltak

  4. Trafikkulykke på Sokndalsveien

  5. Fem koronasmittede tok hurtigbåt hjem

  6. Kommuneoverlege om busstur for pensjonister: – Jeg ville tenkt meg grundig om