Shell-gransker fikk advokat-oppdrag av oljeselskapet

Først leide Shell ham inn som gransker, så fikk han oppdrag som advokat i samme sak. Nå er saken klaget inn for advokatforeningen.

Publisert: Publisert:

Gassen fra Ormen Lange-feltet kommer inn til landanlegget på Nyhamna. Foto: Shell

Denne artikkelen er over tre år gammel

Tidligere hovedvernombud Runar Kjørsvik i Shell fikk sparken etter en rekke konflikter med ledelsen ved landanlegget på Nyhamna. Kjørsvik selv mente at han varslet om en fryktkultur. Forholdet til Shell-ledelsen tilspisset seg og hovedvernombudet ble oppsagt våren 2015.

Aftenbladet omtalte Kjørsvik-saken i forbindelse med at han i midten av januar mottok Zola-prisen. Kjørsvik mente vernetjenesten ble for lite involvert – og forsøkt kneblet da de ble involvert. Shell fikk gjennomført en granskning av Kjørsvik, som nå vekker strid.

Etter rapporter om mobbing og trakassering, hyret Shell inn en advokat for å gjennomføre en granskning høsten 2014. Advokaten som gjennomførte granskningen, ble senere hentet inn av Shell i forbindelse med oppsigelsesprosessen med Kjørsvik. Da saken senere var på vei til retten, sto samme advokat oppført som Shells prosessfullmektig, skriver E24. Saken ble senere løst ved forlik.

LES OGSÅ:

Les også

Varslere: Ptil gjør knefall for oljeselskapene

Les også

Ble straffet for å ta jobben på alvor

Les også

Shell kastet hovedverneombud ut fra ledermøter

Les også

Vil bruke nye opplysninger i oppfølgingen av Shell

Som hovedvernombud i Shell varslet Runar Kjørsvik om kritikkverdige forhold. Foto: Privat

– Uetisk

Nå har Kjørsviks advokat Bent Endresen klaget advokaten Shell brukte, inn for Advokatforeningen.

-Jeg har aldri sett noe lignende, sier Endresen til E24.

I klagen framgår det at Endresen mener Shells advokat brøt med etiske regler, ved først å ta et granskningsoppdrag for oljeselskapet og så ta på seg advokatoppdrag. Dette oppdraget gikk ut på å forhandle om en oppsigelse, hvor granskningen den samme advokaten hadde utført, var sentral.

Advokaten har mottatt opplysninger som en nøytral og uavhengig gransker, og så brukt samme informasjon for å hjelpe Shell til å avskjedige Kjørsvik, skriver Endresen i klagen.

Selv vil ikke advokaten kommentere saken ovenfor E24 før saken har vært oppe hos tilsynsrådet. Shell viser også til at det nå er Advokatforeningen som skal ta stilling til saken.

Publisert: