Statoil kjenner seg ikke igjen

Statoil har et annet syn på sin rolle i den offentlige debatten enn bokforfatteren Anne Karin Sæther har.

- Vi er et børsnotert selskap som skal tjene penger og produsere energi. De globale utfordringene er en ramme rundt vår virksomhet som vi ønsker å være med i diskusjonen om sier Bård Glad Pedersen, kommunikasjonsdirektør i Statoil.
 • Ellen Kongsnes
  Ellen Kongsnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Statoils informasjonsdirektør, Bård Glad Pedersen sier at uttalelsene som Aftenbladet refererer tyder på at forfatter Anne Karin Sæther har et annet syn på viktige spørsmål om energi og klima enn selskapet selv har.

Vil informere åpent

Glad Pedersen har ikke lest dokumentarboka til Anne Karin Sæther, «De beste intensjoner - oljelandet i klimakampen» ennå. Men han opplyser at selskapet har stilt opp og svart på spørsmål og bidratt med informasjon til forfatteren.

Glad Pedersen understreker at kommunikasjonen som beskrives i boka; «Energirealitetene» handler om mye mer enn oljesand fra Statoils side.

– For Statoil er det viktig å informere åpent om vår virksomhet, hvordan vi jobber og hva som er våre mål. Da er det viktig å gi også vår forståelse og kontekst til spørsmålene som diskuteres, sier Glad Pedersen.

Måtte forklare oljesandsatsing

Strategien ble meislet ut i 2008, et år etter at Statoil kjøpte seg inn i et omstridt oljesandprosjektet i Canada som møtte kritikk i offentligheten. (se egen artikkel)

LES OM BOKA SOM AVDEKKER STATOILS STRATEGI:

Les også

Avdekker Statoils kommunikasjonsstrategi i ny bok

– Vi berøres av de to store globale utfordringene som verden står overfor, nemlig det globale energibehovet og klimautfordringen.

– Statoil ønsker å være en del av løsningen på klimautfordringen ved å produsere den energien det er behov for på en mest mulig klimavennlig måte, sier Glad Pedersen.

Plutselig opptatt av fattige?

Han er ikke enig i beskrivelsen av at oljebransjen og Statoil i 2008 tilsynelatende plutselig begynte å omtale de fattiges energibehov knyttet til egen produksjon av olje og gass.

– Det har alltid vært viktig for Statoil å snakke om verdens behov for energi, og den rolle olje og gass kan spille, sier Glad Pedersen.

Energibehovet må ses i sammenheng med klimautfordringene. De to utfordringene klan ikke løses hver for seg, sier han.

Han legger likevel ikke skjul på at Statoil er en aktør med egne interesser:

– Vi er et børsnotert selskap som skal skape verdier og produsere energi. De globale utfordringene er en ramme rundt vår virksomhet som vi ønsker å være med i diskusjonen om, sier kommunikasjonsdirektøren.

Om gass erstatter kull

Beate Nossum i PR-byrået Footprint, beskriver i boka hvordan oljeaktører definerer fakta, men unnlater å ta med all fakta. Hun kaller det «kunnskapshull». (se egen artikkel)

LES MER HER:

Les også

Avdekker Statoils kommunikasjonsstrategi i ny bok

Hun beskriver også Erik Wærness sitt ressonnement om at gass erstatter kull som et «kunnskapshull». (se egen artikkel over)

– Kan Statoil dokumentere hvor mye kull gassen erstatter i Europa?

– Gass erstatter kull, men vi kan ikke si nøyaktig hvor mye kull det presser ut siden vi ikke vet nøyaktig hvordan energimiksen ville vært uten gass, sier Bård Glad Pedersen.

– Men vi kan si at gass er en viktig bidragsyter til å redusere klimautslippene i energiproduksjon, sammenlignet med kull, sier Glad Pedersen.

Han ønsker ikke å kommentere Inge Wallages beskrivelser. Han mener de ligger langt tilbake i tid. Han sier likevel at Statoil ikke kjenner seg igjen i hennes beskrivelser.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Avdekker Statoils kommunikasjonsstrategi i ny bok

Publisert:
 1. Equinor
 2. Kull
 3. Energi
 4. Klimautslipp

Mest lest akkurat nå

 1. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 2. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 3. – De truet med å sende meg tilbake om jeg ikke var snill

 4. Bortvist fra Stavanger sentrum etter slåssing

 5. Nyt helgen, for snart vil regnet bøtte ned

 6. Dette er kandidatene til å erstatte Ropstad