Statoil slanker prisen på gigantfeltet Johan Sverdrup

KOSTNADSKUTT: Utgiftene til Johan Sverdrup-feltet er kuttet med ytterligere fem milliarder kroner. Nå trenger Statoil en oljepris under 25 dollar per fat for å gå i pluss.

Slik blir første del av Johan Sverdrup-feltet seende ut når alle fire plattformer er på plass i Nordsjøen. Foto: Statoil/illustrasjon

 • Erlend Skarsaune
  Erlend Skarsaune
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mandag skal boreplattformen til Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, vest for Stavanger, settes sammen. Det skjer i Klosterfjorden ved Haugesund. Etter sammenstillingen skal plattformen transporteres til Aibel i Haugesund, hvor klargjøringen fortsetter.

Samtidig legger Statoil fram nye tall for hvor mye utbyggingen av gigantfeltet skal koste. Etter et omfattende kuttarbeid, er investeringene knyttet til første del av feltutbyggingen nå forventet å ende på 92 milliarder kroner. Det er fem milliarder mindre enn forrige anslag - og 30 milliarder mindre enn første. Totalt gir det en reduksjon på rundt 25 prosent.

LES OGSÅ:

Les også

Statoil gjorde ikke storfunn i omstridt «drømmebrønn» i Barentshavet

Les også

Valgforsker: Lofoten er mindre «hot» nå

Les også

Mens oljearbeiderne klager på dårlig lønnsvekst, har sjefen økt inntekten med 72 prosent i løpet av oljekrisen

Konsernsjef Eldar Sætre sier en pressemelding at det jobbes godt både i Statoil og hos leverandørene, og er fornøyd med kvaliteten.

– Vi har fått flere besparelser på grunn av høy bore- og brønneffektivitet. Dette gjør at vi kan redusere våre anslag ytterligere for første fase, sier Sætre.

Oljefeltet er forventet å gi mellom to og tre milliarder fat. Det skal bygges ut i flere faser, hvor den første skal startes opp i 2019. Neste fase - og full produksjon - skal være i gang i 2022. Fase to er nå ventet å koste mellom 40 til 55 milliarder kroner, en halvering siden plan for utbygging og drift ble levert til Olje- og energidepartementet i februar 2015.

Mer enn halvparten av første utbyggingsfase er nå sluttført. Johan Sverdrup-feltet trenger nå en oljepris under 25 dollar for å tjene penger (break even). Mandag morgen koster ett fat nordsjøolje 52,3 dollar.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Billige asiater fjerner Ekofisk-plattformer

 2. Statoil frykter strengere miljøkrav til Mongstad

 3. Total selger seg ut av oljefeltet Gina Krog

Publisert:
 1. Oljebransjen
 2. Equinor
 3. Johan Sverdrup-feltet
 4. Oljepris
 5. Eldar Sætre

Mest lest akkurat nå

 1. Brødet han baker koster 150 kroner. Likevel blir han utsolgt hver uke

 2. Maktdemonstrasjon av skadeskutt Oilers – ydmyket Storhamar

 3. Hun trodde hun skulle arve 4 millioner av søsteren. Men pengene gikk til Frelsesarmeen og SOS-barnebyer

 4. Norge overkjører Tyskland

 5. – Feil å bytte ut Domkirkens alter

 6. Overraskende julegave til Stavangeren