Anslår kraftig investeringsvekst: Norsk olje og gass advarer mot å tukle med oljås rammevilkår

Oljeinvesteringene vil øke fra 160 milliarder i 2018 til 184,5 milliarder i 2019, ifølge bransjeforeningens prognoser.

Publisert: Publisert:

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen advarer mot å tukle med oljeindustriens spilleregler: - Dersom det oppstår uklarhet om hvilke rammebetingelser som skal gjelde, vil store deler av disse investeringene kunne bli avlyst eller utsatt. Da vil investeringene kunne falle dramatisk. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

  • Magnus Ekeli Mullis
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Investeringene i oljevirksomheten ventes å øke kraftig fremover, men det forutsetter at rammevilkårene forblir stabile, sier Norsk olje og gass-general Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i en pressemelding mandag.

Meldingen kommer samtidig som regjeringspartiene og KrF sitter i regjeringsforhandlinger på Hadeland. Der kan oljeskatten fort bli et tema, og KrF har i interne budsjettforslag tatt til orde for et nøytralt skattesystem der nye investeringer ikke påvirkes av skattesatsen.

Mandag sa UiS-professor Petter Osmundsen til Aftenbladet at det vil være svært uheldig dersom det blir endringer i petroleumsskatten.

Bransjeforeningen tror oljeinvesteringene vil øke fra 160 milliarder i 2018 til 184,5 milliarder i 2019 - 25 milliarder over SSBs anslag fra november. Norsk olje og gass tror feltinvesteringene vil øke med 18 prosent til 152 milliarder i år.

Alle de neste tre årene, til og med 2021, vil investeringsnivået være høyere enn i 2018, skal vi tro Norsk olje og gass. Etter det vil utviklingen være fallende, tror organisasjonen.

– Dette er utrolig positive nyheter for alle nordmenn. Over 170.000 arbeidsplasser er avhenging av oljen, og staten vil i 2019 tjene anslagsvis 286 milliarder kroner på norsk olje og gass, sier Schjøtt-Pedersen.

Les også

Klart for oppstart av nytt oljefelt i Nordsjøen

Advarer mot å endre rammebetingelsene

Bransjeforeningen skriver at mens en svært høy andel av investeringene er planlagt, er ikke de endelige investeringsbeslutningene tatt. Det gjelder 40 prosent av investeringene foreningen anslår for 2023, og tilsvarer 45 milliarder kroner.

– Dersom det oppstår uklarhet om hvilke rammebetingelser som skal gjelde, vil store deler av disse investeringene kunne bli avlyst eller utsatt. Da vil investeringene kunne falle dramatisk. Det vil få konsekvenser for ti-tusenvis av arbeidsplasser og for statens inntekter, sier Schjøtt-Pedersen.

Det er i dag om lag 60 funn på norsk sokkel som evalueres og som kan være aktuelle for utbygging, ifølge bransjeforeningen.

Les også

MDG: – Norsk olje og gass stikker hodet i sanden

Les også

Ny rapport: Overraskende mange bedrifter venter bedre lønnsomhet i år

Maner til kostnadsfokus

Direktøren tror en endring i industriens rammevilkår kan medføre store konsekvenser. Schjøtt-Pedersen påpeker at oljeselskapene allerede betaler 78 prosent skatt - og etterlyser stabile betingelser i framtiden. Han kommer også med en tydelig advarsel til sine egne.

– Takket være godt arbeid fra en samlet næring har vi lyktes med å få ned kostnadene og øke konkurransekraften. Det gjør at mange prosjekter som før ikke var tilstrekkelig lønnsomme nå er lønnsomme. Det gir opptur og fornyet optimisme i hele næringen - men den oppturen kan kun vare så lenge vi beholder kostnadsfokuset, sier Schjøtt-Pedersen.

Norsk olje og gass knytter spesielt spenning til funn som Lundins Alta/Gotha og Grosbeak, funnet av Wellesley.

Les hva Miljøpartiet De Grønne mener om Norsk olje og gass sine prognoser her.

Investeringsprognoser fra Norsk olje og gass
2018159 milliarder
2019184,5 milliarder
2020182,5 milliarder
2021168 milliarder
2022156,5 milliarder
2023141,5 milliarder
Publisert:

Les også

  1. – Skjerpet oljeskatt kan føre til at lønnsomme utbyggingsprosjekter blir liggende

  2. Mange trodde oljeprisen ville nå 120 dollar. I stedet datt den til 53 dollar

  3. Ønsker vi oljevirksomhet midt i matfatet?

  1. Oljepris
  2. Oljeinvesteringer
  3. Norsk olje og gass
  4. Oljepenger
  5. Norsk sokkel