Iris kan bli del av forskningsgigant

Iris AS (International Research Institute of Stavanger) er i samtaler med Bergen og Agder om et stort forskningsinstitutt på Sør- og Vestlandet.

Publisert: Publisert:

Boreriggen Ullrigg i Stavanger har vært brukt til forskning og utvikling i over 25 år. Foto: Anders Minge

 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Iris AS (International Research Institute of Stavanger) kan bli del av en storfusjon med Uni Research, Christian Michelsen Research (CMR) i Bergen og Agderforskning.

Til sammen har forskningsinstitusjonene over 700 ansatte.

Flere slår seg sammen

Forskningsmiljøene merker også nedturen i olje- og gassnæringen, og flere har måttet si opp ansatte. Men dette er ikke hovedårsaken til fusjonsplanene, ifølge Einar Leknes, direktør ved Iris Samfunnsforskning på Ullandhaug.

– Det pågår en restrukturering i hele instituttsektoren i Norge. Mindre institutter slår seg sammen for å posisjonere seg for å konkurrere bedre om større oppdrag. Et eksempel er EUs forskningsprogram Horizon 2020, ett annet er forskningsrådets utlysninger av sentre for fremragende forskning (SFF) og sentre for framragende innovasjon (SFI) sier Leknes.

Daglig leder Agnes Landstad i Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA) sier det har vært store strukturprosesser i universitets- og høyskolesektoren. Det er naturlig at dette også skjer i instituttsektoren.

LES OGSÅ:

Iris tilbake i varmen hos Statoil

– Kan bli blant Norges største

– Hvis en bruker 2015-tall på antall årsverk vil denne fusjonen, om den blir en realitet, bli blant de fem største i Norge. Det er spennede hvis en ser for seg her å skape mer robuste forskermiljø, sier Landstad.

Sintef er klart størst blant forskningsinstituttene i Norge, med Norsk Institutt for Bioøkonomi (Nibio) som nummer to.

Siden i sommer har det vært jobbet med en fusjon mellom Agderforskning og Iris Samfunnsforskning, som er en del av Iris-konsernet med cirka 35 forskere. Konklusjonen var sammenslåing, men så kom signalene som la fusjonsplanene på is.

– Det kom et initiativ om å etablere et stort forskningsinstitutt på Vestlandet med Uni Research, Christian Michelsen Research (CMR) som begge er eid av Universitetet i Bergen, Iris og Agderforskning, sier Leknes.

Forslaget var såpass interessant at det går mot nye utredninger og forhandlinger mellom eierne av forskningsmiljøene i Stavanger, Bergen og Kristiansand.

– Det er hensiktsmessig nå å se på miljøene samlet, sier Leknes.

LES OGSÅ:

Statoil brøt kontakt med kritiske forskere

Iris AS (International Research Institute of Stavanger) ligger på Ullandhaug ved Petroleumstilsynet og Oljedirektoratet. Foto: Fredrik Refvem

Einar Leknes, direktør ved Iris Samfunnsforskning på Ullandhaug.

– Må skje raskt

Iris er et polyteknisk institutt på Ullandhaug med tre forskningsavdelinger; Energi, Biomiljø og Samfunn, samt testsenteret Ullrigg og rundt 200 ansatte. Over 30 Iris-ansatte jobber i Bergen.

Iris får kjempekontrakt i boring

Uni Research i Bergen har rundt 440 ansatte, hvorav rundt 30 jobber hos Uni Research Polytec i Haugesund. Christian Michelsen Research har cirka 80 ansatte og Agderforskning har 43 ansatte.

Både eierne og styrene av Agderforskning og Iris mener at dette nye initiativet om en storfusjon er interessant.

Utredningsgruppen vil derfor tilrå at Agderforskning og Iris Samfunnsforskning fortsetter og forsterker det praktiske samarbeidet med å utvikle prosjektsøknader sammen og med å utvikle felles satsinger i 2017. Dette vil nedfelles i en handlingsplan for samarbeidet mellom IRIS Samfunnsforskning og Agderforskning for 2017, opplyser Leknes.

Han forventer rask avklaring på fusjonsplanene.

– Skal det skje noe, må det være avklart i løpet av neste år, sier Leknes til Aftenbladet.

LES OGSÅ:

Harald Minge: «Feil medisin å strupe Forus»

Opp til eierne

Aina Margrethe Berg er administrerende direktør i Uni Research i Bergen. Hun sier det er opp til eierne om det blir noen fusjon.

– Det er litt tidlig for meg å kommentere saken. Først må eierne si om de mener en fusjon er mulig, sier Berg, som var ansatt hos Iris i 17 år, både som leder av energiavdelingen og i en kort periode som administrerende direktør.

– Jeg har jobbet for Iris først i Bergen og så i Stavanger. Det er mange flinke og kjekke folk der, sier Berg.

Forskning: Det første året koster babyen nesten 50.000 kronerOljekuttene - nedskjæringer i oljebransjen - Stavanger Aftenblad
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 5. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Stavanger
 2. Bergen
 3. Agder
 4. Universitetet i Bergen (UiB)
 5. Universitetet i Stavanger (UiS)