Ti ingeniører i Stavanger og Trondheim blir søkkrik i dag

Jan Trygve Håbrekke, Tor Olav Meberg, Helge Sten Brekke Larsen og Sigve Løland fra Stavanger tjener mange hundre millioner kroner i dag.

Publisert: Publisert:

Lønnsomme borehull. Utdannelsen ved NTNU ble en lukrativ investering for gründerne som nå selger eierandeler i selskapet sitt, Interwell, til Ferd. Foto: Ulf Rosenberg

Denne artikkelen er over seks år gammel

Årsaken er at de fire gründerne selger andeler i oljeserviceselskapet Interwell til Johan H. Andresens Ferd Capital investeringsselskap.

Dermed gjør gründerne det samme som Hitec-partner Harald Vabø gjorde da han solgte oljeselskapet Revus til tyske Wintershall og tjente flere titalls millioner kroner.

Ti gründere

Samlet selger ti ingeniør-gründere, som studerte sammen ved NTNU i Trondheim, eierandeler som er verd 1,8 milliarder kroner tli Ferd.

Selskapet med rundt 300 ansatte og omsetning på 750 millioner kroner leverer plugger og pakninger som brukes i olje— og gassbrønner for å sikre eller forbedre produksjonen.

Eirik Bergsvik, administrerende direktør i Interwell. Foto: Interwell

Om lag 120 ansatte jobber i Stavanger der selskapet største kontor er plassert. Administrerende direktør Eirik Bergsvik sier til Aftenbladet at han er sikker på at Interwell vil vokse mer både hjemme og ute.

Verd 2,7 milliarder

Interwell blir verdsatt til 2,7 milliarder kroner nå som Ferd Capital kjøper seg opp fra 34 prosent til 58 prosent eierandel, skriver Dagens Næringsliv.

Jan Trygve Håbrekke selger størst eierandel når han selger hele sin eierpost på 11,7 prosent. Samlet eier de fire stavanger-gründerne aksjer for mer enn 600 millioner kroner i Interwell før salget til Ferd. Det er ikke kjent hvor store eierandeler de sitter igjen med og dermed heller ikke hvor mye de tjener.

Beholder gründerne

— Jeg er veldig glad for at vi har fått en stor finansiell eier gjennom Ferds oppkjøp til en større eierpost, samtidig som grunderne og de mindre aksjonærene fortsatt er med oss, sier Eirik bergsvik, administrerende direkltør i Interwell til Aftenbladet.

— Ferd har vært med oss i mer enn tre år og vi er svært glade for at de satser enda sterkere i selskapet, sier Bergsvik.

Interwell har hatt en fantastisk vekst de siste årene. Vi har en internasjonal vekst som vi satser på å bygge videre. I tillegg skjer det mye på teknologisk utvikling.

Verdifull utdanning

– Det ble en verdifull doktoravhandling jeg gjorde på NTNUs Institutt for petroleumsteknologi. Der fikk jeg masse ideer som jeg ville sette ut i livet. En av dem var dette, sier gründer Espen Hiorth (56) fra Trondheim, til Dagens Næringsliv.

Han har nå verdier for over 300 millioner kroner i Interwell.

Verdens oljegiganter er kunder

Kundene er verdens største oljeselskaper som Saudi Aramco, Shell, Conoco Phillips og Statoil.

Det hele begynte i 1989, da Espen Hiorth som 30-åring var ferdig med doktorgraden om utvikling av en støpemodul for kontinuerlig fôring av borehull på Norges tekniske høyskole (NTH, dagens NTNU).

I 1992 starte trønderen selskapet Brønnteknologiutvikling (BTU) sammen med tre kollegaer. I 2002 traff Hiorth den tidligere NTNU-studenten og Stavanger-mannen Tor Olav Meberg som også hadde startet eget selskap sammen med seks kollegaer. I 2002 bestemte de to gamle NTNU-studentene Hiorth og Meberg seg for å slå sammen selskapene til det som i dag heter Interwell.

– Min kongstanke har vært at vi skal levere norsk utstyr med norsk kapital i ryggen. Det er trist at norske gründerbedrifter blir solgt til utlandet både før og etter potensialet er utnyttet. Mange blir kjøpt opp altfor tidlig og blir slukt i et stort system, sier Hiorth til Dagens Næringsliv.

Publisert: