Russiske eiere kan bli nektet inntog på norsk sokkel

Russiske selskap kan bli rammet når regjeringen nå ønsker muligheten til å nekte selskap utenfor EØS å drive på norsk sokkel.

Den russiske oligarken Mikhail Fridmann fikk kjøpe seg inn på norsk sokkel i 2014, men fikk nei på britisk side. Foto: AP

 • Erlend Skarsaune
  Erlend Skarsaune
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Reglene for hvordan olje- og gassvirksomhet skal drives i Norge blir foreslått endret av regjeringen. En av endringene går ut på muligheten til å nekte adgang til norsk sokkel for selskap utenfor EØS, med hensyn til nasjonal sikkerhet.

I et høringsnotat - for forslag til endring i petroleumsforskriften - viser regjeringen til at de fleste EØS-land med olje- og gassproduksjon har en slik mulighet i dag og at det derfor er noe som er naturlig også for Norge.

Endringen innebærer at adgang til å utvinne olje eller gass i Norge kan nektes hvis selskapet kontrolleres av en stat utenfor EØS - eller statsborger fra en slik stat.

LES OGSÅ:

Les også

Julehandel for DEA - kjøper seg kraftig opp i Njord-området

Les også

Oligark kjøper seg opp på norsk sokkel

Les også

Russisk gassrørledning til Tyskland skaper strid med USA

Dagens Næringsliv viser til at endringen for eksempel kan ramme russiske selskap, som allerede er på vei inn på sokkelen, eller selskap fra India og Kina, hvor interessen for oppkjøp i utlandet er stor.

– De endringer som foreslås er presiseringer i de aktuelle bestemmelsene. Endringene tydeliggjør hvilke hensyn som kan begrunne vilkår for og krav til utøvelse av virksomhet. Blant slike hensyn er hensynet til nasjonal sikkerhet, offentlig orden, folkehelse, transportsikkerhet, miljøvern og vern av biologiske ressurser, sier seniorrådgiver Trude Christine Nagell i Olje- og energidepartementet til DN.

Russisk gasskjempe

Seniorforsker Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt mener at endringen særlig vil bli aktuelt når det gjelder gass. Forklaringen er at gass transporteres i stor grad gjennom rør, og at eierskap i lisenser dermed også gir kunnskap om viktig infrastruktur, skriver DN.

Mens den russiske oligarken Mikhail Fridmann ble nektet å kjøpe seg inn på britisk sokkel , fikk han innpass på norsk sokkel i 2014. Storbritannia viste til vestlige sanksjoner mot Russland etter annekteringen av Krim, skriver DN. Også Rosneft og Lukoil eier i lisenser på norsk sokkel - og nå ønsker gasskjempen Gazprom å etablere seg gjennom et kjøp av andeler av østerriske OMV. Her har ikke norske myndigheter ennå sagt ja, skriver DN.

Publisert:
 1. Norsk sokkel
 2. EØS
 3. Rosneft
 4. Oligark
 5. Gazprom

Mest lest akkurat nå

 1. Mann omkom i arbeidsulykke

 2. «Garderobekulturen» er fortsatt et problem hos gutta

 3. Her blir det berømte naustet fjernet - dette er planen nå

 4. Stavanger-barnehager kan gi gebyr når foreldre henter for seint. Nå vil kommunen rydde opp

 5. Kjørte i 195 km/t – må være uten lappen i fire år

 6. Hun erstattet det gamle skuret med oransjeri: – Den beste investeringen vi har gjort