OPEC og Russland enige om kutt i oljeproduksjonen

Oljeprisen steg kraftig fredag da OPEC, Russland og andre land ble enige om kutt i oljeproduksjonen. Også Oslo Børs bykset opp.

Møterommet i Wien hvor OPECs oljeministre er samlet for å bli enige om produksjonskutt for å holde prisen oppe. Foto: Ronald Zak / AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Fredag ettermiddag hadde prisen på nordsjøolje steget over 5 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs lå 2,5 prosent høyere enn sluttnoteringen dagen før.

Årsaken var etter alt å dømme at nyhetsbyrået Bloomberg meldte at OPEC, Russland og andre land var enige om kutt i oljeproduksjonen. Landene satt fredag i forhandlinger om mulige produksjonskutt i Wien.

Litt senere ble opplysningene bekreftet av Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh. Produksjonskuttet er til sammen på 1,2 millioner fat per dag – mer enn Saudi-Arabia i forkant antydet ville være nødvendig.

Ulike interesser

OPEC-landene satt i møte også torsdag, men klarte da ikke å bli enige. Russland og ni andre oljeproduserende land sluttet seg fredag til samtalene i Wien.

Landene har ulike økonomiske og politiske interesser, og flere av dem har bedt om unntak fra produksjonskuttene. Saudi-Arabias sjiamuslimske rival Iran, som er OPECs tredje største oljeprodusent, har bedt om å få unntak siden landet er rammet av nye sanksjoner innført av USA.

30 prosents fall

Mange oljeanalytikere ble overrasket da oljeprisen begynte å falle bratt i høst. Nedgangen ble til sammen på over 30 prosent, og et ytterligere fall har vært ventet hvis møtet i Wien ikke ga resultater.

Ifølge Bloomberg har Iran endt som en vinner i samtalene i Wien siden landet har oppnådd unntak fra produksjonskuttene.

Planen er at OPEC-landene skal ta ansvar for to tredeler av det samlede produksjonskuttet. Russland og de ni andre landene utenfor OPEC vil ta resten av kuttet.

Les også

 1. Wall Street faller kraftig i frykt for OPEC og handelssamtaler

 2. Saudi-Arabia usikre på om OPEC-landene kan bli enige om produksjonskutt

Publisert:
 1. Opec
 2. Russland
 3. Oljeindustrien
 4. Oljepris
 5. Oljeproduksjon

Mest lest akkurat nå

 1. Slik ble gjenåpningen feiret i Fargegata: - Endelig!

 2. – Velkommen tilbake!

 3. MC-fører tatt i 160 km/t i 60-sone

 4. Lange køer og mye bråk over hele landet på gjenåpningskvelden

 5. Denne nye hallen til 115 millioner har alt du kan tenke deg

 6. De mener bildet er verdt millioner, og har kjempet i flere år for å få det slått fast. Til nå har de bare møtt mot­stand