Kjell-Børge Freiberg blir ny oljeminister

Han overtar etter Terje Søviknes som gir seg som olje- og energiminister.

Publisert: Publisert:

Trond Helleland, til venstre, Willfred Nordlund og Kjell-Børge Freiberg under trontaledebatten i Stortinget i 2017. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Torsdag ble det klart at Terje Søviknes, Frp, går som olje- og energiminister. Det er Dagens Nærlingsliv som skriver dette.

Ny mann i kontoret til Terje Søviknes er Kjell-Børge Freiberg. Han er 47 år og kommer fra Hadsel kommune i Nordland. Han var ordfører i kommunen fram til høsten 2015.

Kjell-Børge Freiberg er 47 år og kommer fra Nordland. Foto: PETER MYDSKE

Gikk ut av departementet

Freiberg var mellom 2015 og 2017 statssekretær i Olje- og energidepartementet. Han var statssekretær under Tord Lien, som også kommer fra Nordland, fram til Lien gikk av i 2016.

Freiberg ble med videre under Terje Søviknes, men søkte avskjed sommeren 2017 for å konsentrere seg fullt ut om storingsvalgkampen. Etter valget har han fungert som stortingsrepresentant for Nordland.

Elnar Remi Holmen fulgte etter Freiberg som statsekretær i 2017, men Holmen satt bare fram til desember 2017.

LoVeSe-tilhenger

Freiberg har markert seg som en ivrig tilhenger av oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Han anses slik sett som en god mann for oljebransjen.

I ett nettmøte som Vesterålen Avis gjorde med Freiberg i 2017, svarte Freiberg slik på hvorfor det var viktig med oljeproduksjon fra de sårbare områdene:

«Levestandarden i verdens fattige land er på tur opp, og energietterspørselen kommer til å øke i årene som kommer. All økningen kan ikke realistisk sett dekkes av fornybar energi. Dersom ikke vi leverer olje/gass, vil noen andre med høyere utslipp gjøre det. Når det gjelder områdene utenfor Lo/Ve/Se så ønsker jeg en konsekvensutredning, som er et beslutningsgrunnlag for en mulig åpning.»

«Det som er helt sikkert er at dersom dette blir et valg mellom olje og fiskeri, så velger jeg fiskeri. Kanskje kan det bores fra land?! håper det var svar. Hilsen Kjell- Børge!»

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Slik blir Bussveien fra sentrum til Mosvatnet

 2. Politiet dro inn 231.000 kroner for ulovlig kjøring i Lindeveien

 3. SUS og Sandnes kommune begikk en rekke lovbrudd da pasient døde

 4. Er det eit offentleg ansvar å gi Kurt Nilsen millionlønn til jul?

 5. Knalltøffe tak for økonomien i Sandnes - fredag blir det alvor

 6. Geir Zahl gir tilbake sparepengene fra Kaizers

 1. Kjell-Børge Freiberg
 2. Oljepris
 3. Terje Søviknes
 4. Fornybar energi