Oljeministeren vil ikke røre Eni

Eni bør kastes ut fra norsk sokkel, mener stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV). Nei, svarer olje- og energiminister Terje Søviknes.

Olje- og energiminister Terje Søviknes ser ingen grunn til å gjøre noe med Eni.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Etter nye avsløringer rundt oljeselskapet Eni og plattformen Goliat i Aftenbladet, ba SV olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) på ny vurdere om Eni er «skikket tilå ha operatørskap på norsk sokkel, og hvorvidt de bør få være på norsk sokkel i det hele tatt».

I forbindelse med at stortingsrepresentant Lars Haltbrekken oversendte spørsmålet til Søviknes, sa SV-politikeren at Eni bør kastes ut av norsk sokkel.

– Selskapet har opptrådt svært uansvarlig og bør ikke ha noe operatørskap på norsk sokkel, sa Haltbrekken, som er medlem i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Les også

Statoil skrøt av kvaliteten på skandaleplattformen Goliat

Les også

Han jobber på Goliat. Nå forteller han hvordan ansatte tok grep for å få plattformen sikker

Les også

Goliat tilbake i produksjon etter badstuebrann

Nå har olje- og energiministeren svart. Søviknes medgir at Goliat-feltet har gått gjennom noen vanskelige faser. Men etter produksjonsstansen i andre halvår 2017 – som ble forlenget da Petroleumstilsynet stengte ned igjen plattformen da Eni ville starte den opp – påpeker Søviknes at plattformen har produsert 97 prosent av tiden (oppetid) så langt i 2018: «Dette tallet inkluderer to hendelser på plattformen sm har medført kortere produksjonsavbrudd. Mitt inntrykk er at de involverte selskapene og deres ansatte arbeider aktivt hver dag for å drive feltet sikkert og stabilt».

– Hårreisende

Søviknes skriver videre at han ikke har noen grunn til å tro at Eni ikke utøver sin rolle og medvirkning i felt på den norske sokkelen hvor selskapet ikke er operatør: «Det er derfor ikke grunnlag for å vurdere Enis rolle som rettighetshaver på norsk sokkel. (…) Ut fra dagens situasjon er det ikke en aktuell problemstilling å frataEni operatørskapet på Goliat eller i andre utvinningstillatelser på norsk sokkel».

Haltbrekken er ikke imponert over svaret.

– Etter at jeg sendte olje- og energiministeren mitt spørsmål har det vært brann på Goliat plattformen. Fortsatt vil ikke ministeren foreta seg noe. Det er hårreisende, sier han.

Publisert: