Vekst i alle fylker i 2017 - bortsett fra Rogaland

Mens andre fylker som slet under oljekrisen hadde en positiv utvikling, opplevde Rogaland nedgang for andre år på rad ifølge foreløpige SSB-tall.

Verdiskapningen i Rogaland hadde en volumnedgang på 0,4 prosent i 2017. Tallene må sees i sammenheng med oljeprisfallet mellom 2014 og 2016: Over 60 prosent av Norges landbaserte petroleumsaktivitet ligger i Rogaland, som ble kraftig påvirket av prissvingningene på nordsjøoljen. Her fra da Rystad Energy og Jarand Rystad installerte en oljepris-tavle i Bjerksted i 2016.
 • Magnus Ekeli Mullis
  Magnus Ekeli Mullis
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Nye tall fra Statistisk sentralbyrås fylkesfordelte nasjonalregnskap viser at Rogaland opplevde en volumnedgang på 0,4 prosent i bruttoproduktet (se faktaboks) i 2017. I 2016 var tilsvarende tall minus 1,3 prosent.

Oljeprisfallet mellom 2014 og 2016 kan utvilsomt tilskrives en stor del av skylden for hvorfor tallene for Rogaland er negative. Til sammenlikning var den årlige gjennomsnittlige veksten i Rogaland mellom 2009 og 2015 på 2,7 prosent. Over 60 prosent av den landbaserte petroleumsaktiviteten i Norge ligger i Rogaland.

Andre oljetunge fylker som Vest-Agder og Møre og Romsdal snudde nedgang til oppgang i 2017: Vest-Agder opplevde en økning i verdiskapning på 0,9 prosent og Møre og Romsdal hadde en økning på 0,6 prosent. Begge fylkene er imidlertid ikke helt friskmeldte, og ligger godt under aktivitetsnivået fra før oljekrisen.

Hordaland, et annet fylke med stor aktivitet knyttet til olje, hadde en økning i bruttoprodukt på 1,2 prosent i 2017 etter en svak positiv vekst de to foregående årene.

Les også

 1. Tørkesommer bremset norsk økonomi

Publisert:
 1. Nordsjøolje
 2. Økonomi
 3. BNP
 4. Rogaland
 5. Vest-Agder

Mest lest akkurat nå

 1. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

 2. Han blir sjef i Bjørn Rygg-selskap

 3. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen

 4. Guldvog: – Testing i skoler og barnehager kan nedprioriteres

 5. Viking-trenernes dom: – Vi blir gode i år også

 6. Slik spilles kvartfinalene: Viking kan møte Brann i cupen