Elleve selskaper får tilbud om utvinning i 24. konsesjonsrunde

Olje- og energidepartementet har gitt elleve selskaper tilbud om til sammen tolv utvinningstillatelser i den 24. konsesjonsrunden.

Arkivfoto fra 2016 fra Goliat-plattformen i Barentshavet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tre av utvinningstillatelsene det gis tilbud om i den siste, nummererte konsesjonsrunden, ligger i Norskehavet, mens de øvrige ni ligger i Barentshavet.

– Tildeling av nytt leteareal er en forutsetning for å nå målene i petroleumspolitikken. Gjennom 24. konsesjonsrunde får vi utforsket mer av vårt lovende leteareal i nord og dermed lagt til rette for at nye funn blir gjort. Konsesjonsrunden er en bekreftelse på at oljeselskapene ser muligheter for ytterligere lønnsom petroleumsaktivitet i nord, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Les også

Equinor tildeler største oljekontrakt noensinne

Les også

Skandaleprosjektene på norsk sokkel skal under lupen

Les også

Statsråd må svare om oljetaushet

Umodne områder

Det er to likestilte konsesjonsrunder for utforskningen av norsk sokkel. TFO-runden omfatter såkalte forhåndsdefinerte leteområder som betegnes som modne, altså at det er kjent geologi, færre og mindre utfordringer, samt godt utbygd eller planlagt infrastruktur.

De nummererte konsesjonsrundene omfatter de umodne delene av sokkelen, der kunnskapen om geologien er mindre, infrastrukturen manglende og de tekniske utfordringene vurdert som potensielt større. Her er usikkerheten altså større, men samtidig er det mulig å gjøre nye, store funn.

– Det er gledelig at vi nå tilbyr leteareal i Norskehavet i en nummerert konsesjonsrunde, det er lenge siden sist. To av utvinningstillatelsene ligger på dypt vann vest i Norskehavet. At selskapene vil utforske disse spennende områdene på sokkelen er positivt, sier letedirektør Torgeir Stordal i Oljedirektoratet.

Les også

DOF får kritikk etter dødsfall i Stavanger

Les også

Forstår ikke OD- og Ptil-sjefene sine roller og forpliktelser?

Barentshavet

– Analysene våre viser at det største uoppdagede ressurspotensialet på norsk sokkel er i Barentshavet. Vi tror også at det er i dette havområdet det er mest sannsynlig å gjøre store funn, sier Stordal.

Nesten halvparten av de 102 blokkene og deler av blokker som ble utlyst i den 24. konsesjonsrunden i juni i fjor, er med i tilbudet som gikk ut til flere oljeselskaper mandag. I dette tilbudet er alle de ni blokkene i Norskehavet og 38 av de opprinnelig 93 blokkene i Barentshavet inkludert. Equinor – tidligere Statoil, har fått tilbud om en hel og deler av seks av de tolv utvinningstillatelsene.

Les også

 1. Johan Castberg godkjent: - Gledelig!

 2. Equinor vil ha landstrøm til tre plattformer

 3. Statens andeler i olje og gass verdsatt til nesten 1,1 billioner kroner

Publisert:
 1. Barentshavet
 2. Terje Søviknes
 3. Olje- og energidepartementet
 4. Norskehavet
 5. Norsk sokkel

Mest lest akkurat nå

 1. Ti videregående skoler på rødt nivå fra torsdag

 2. 106 grader øst: – En hyllest til mamma

 3. Tiltakene på Nord-Jæren videreføres: – Vi sitter klare med både brems og gasspedal

 4. «Tidenes kulturpolitiske skandale»

 5. Barnehager og skoler i Stavanger settes på rødt tiltaksnivå – holder stengt onsdag

 6. Her kan du søke i Aftenbladets dødsannonser