Her skåles det for store oljefunn

Mye tyder på at det kan finnes store mengder olje og gass i havet utenfor Island. Norge vil være med på festen, men islendingene selv er ikke helt klare for å skåle med champagne ennå.

Publisert: Publisert:

Olje- og energiminister Ola Borten Moe skåler for framtidig olje sammen med administrerende direktør Kjell Pedersen i Petoro og Islands utenriksminister Ossur Skarphedinsson. Foto: Anders Minge

  • Hilde Øvrebekk
    Kommentator
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Olje- og energiminister Ola Borten Moe i samtale med administrerende direktør i Petoro Kjell Pedersen. Foto: Anders Minge

Sjef for Valiant Petroleum i Norge, Terje Hagevang, sier at alt tyder på at det kan være store mengder olje og gass utenfor Islands kyst. Foto: Anders Minge

Islands næringsminister Steingrimmur Sigfusson, Gudni A. Johannessen, direktør for det islandske energidirektoratet og olje- og energiminister Ola Borten Moe er med på signering av oljeavtalen mellom Norge og Island. Foto: Anders minge

Kulturen er glemt når oljen er i fokus. Foto: Anders Minge

— Det ser veldig lovende ut. Her ser vi potensial for et storfunn. Dette er Norge i 1965, sier Terje Hagevang, sjef for Valiant Petroleum i Norge, en av tre partnere i en av to lisenser på islandsk sokkel som ble tildelt på i går.

Sjef for Valiant Petroleum i Norge, Terje Hagevang, sier at alt tyder på at det kan være store mengder olje og gass utenfor Islands kyst. Foto: Anders Minge

Hagevang beskriver seismikken i det såkalte Dreki-området mellom Island og Jan Mayen, der selskapet hans mener at det er tydelige tegn på at de kan finne store mengder hydrokarboner under havbunnen.

En ny elefant?

Det var pomp og prakt på Island da olje— og energiminister Ola Borten Moe var på besøk sammen med administrerende direktør i Petoro Kjell Pedersen og en hel delegasjon nordmenn og oljesjefer for å skrive under på en avtale som betyr at den norske stat gjennom Petoro tar en 25 prosents andel i to felt på islandsk sokkel.

— Vi håper selvsagt at det finnes ressurser i dette området. Vi jobber også med å åpne området på norsk side rundt Jan Mayen. Så får framtiden vise hva dette kommer til å bli, sier Borten Moe.

— Hvor mye penger vil Norge investere i dette?

— Det er det for tidlig å si noe om. Hvis man skulle finne ressurser, og hvis vi velger å gå videre, vil regningen selvsagt bli større enn hvis vi ikke finner noe. Men går man videre er det fordi man tror og er sikre på at det finnes noe stort. Vi er jo her fordi vi mener det er en mulighet, sier oljeministeren.

— Håper du på en elefant?

— Ja, det hadde vært hyggelig for Island, og også hyggelig for Norge.

Prøvd før

Men selv om optimismen var stor da avtalene ble signert, er det realitetene som råder.

Island har prøvd å starte med oljeboring tidligere. Den første konsesjonsrunden var derimot ingen suksess. Med bare to søkere, der begge selskapene etter hvert trakk seg, ble hele prosjektet nesten skrinlagt.

Islands utenriksminister Ossur Skarphedinsson beskriver Ola Borten Moe som et flott eksemplar av en nordmann, fordi han er oljeminister. Skarphedinsson har nemlig en drøm om at en dag kan han også leve opp til kallenavnet sitt, og bli Islands første oljeminister.

Han forklarer at det var mye snakk om olje før finanskrisen i 2008.

Islands næringsminister Steingrimmur Sigfusson, Gudni A. Johannessen, direktør for det islandske energidirektoratet og olje- og energiminister Ola Borten Moe er med på signering av oljeavtalen mellom Norge og Island. Foto: Anders minge

— Da jeg var handelsminister, var min kone med i den første oljekomiteen på Island. Hun ble overbevist om at det var olje i to felt. Jeg fikk to eksperter til å se på seismikken, og de mener det er god grunn til å tro at vi kan finne noe i de feltene som vi nå har tildelt lisenser i.- Men så ble både investorer og andre politikere skeptiske til satsingen. Det at Petoro vil satse her nå, betyr derfor mye for oss, siden Norge er en av de største oljestatene i verden, sier Skaphedinsson.

Lang tid

De lange letetidene i oljebransjen gjør at det kan gå ti år før folk på Island får vite om de er en oljenasjon eller ikke, forklarer Kjell Pedersen i Petoro.

— Nå skal vi gå i gang med den tekniske fasen. Det betyr at vi må samle inn mer seismikk. Hvis vi ser de rette strukturene, må vi skyte 3D seismikk. Dette er ikke et kort lerret å bleke.

— Men når det først åpnes opp en ny sokkel i nærheten av de områdene der Norge også er i ferd med å åpne, er det viktig å være med fra begynnelsen, legger han til.

Ingen champagne

Tross pomp og prakt, tør ikke islendingene skåle i champagne riktig ennå.

Olje er ikke en quick fix for Island. Vi må ikke støtte oss kun på dette. Vi ønsker virkelig ikke å gå inn i en ny boble.- Olje er ikke en quick fix for Island. Vi må ikke støtte oss kun på dette. Vi ønsker virkelig ikke å gå inn i en ny boble, sier Gunnlaugar Jonsson, styreleder i det islandske oljeselskapet Kolvetni, som er partner i den andre lisensen.

Han får støtte fra Islands næringsminister Steingrimur Sigfusson.

— Dette er en del av en spennende framtid. Men Island er et land som er rikt på ressurser. Derfor er det ikke avgjørende om vi finner olje og gass. Vi vil klare oss godt uansett.

— Vi må bare vente og se. Som geolog synes jeg det er interessant å se om vi finner noe. Det er ikke store investeringer som skal til i denne fasen, så mer kunnskap kan aldri skade, sier Sigfusson.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Nødetatene rykker ut til Tasta etter melding om mann i sjøen

  2. Politiet nedringt om festklager

  3. – Jeg har vært interessert i planter så lenge jeg kan huske

  4. – Håper dette gir en god avslutning for elevene

  5. To gutter på 14 og 16 år overga seg til politiet

  6. Ruset mann kjørte feil vei i Ryfast