Statoil saksøkes av Cosl etter dødulykke

Etter dødsulykken på riggen COSL Innovator i fjor terminerte Statoil kontrakten fire og et halvt år før tiden. Nå krever de kinesiske eierne erstatning.

Publisert: Publisert:

Vinduene på de to nederste dekkene er nå sveiset igjen på Cosl Innovator og søsterriggen Cosl Pioneer. Foto: Jon Ingemundsen

 • Tor Gunnar Tollaksen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I en kortfattet pressemelding opplyser selskapet at de stevner Statoil for Oslo tingrett med krav om erstatning for kontraktsbrudd, ifølge Dagens Næringsliv.

Det var hele 4,5 år igjen av kontrakten da ulykken inntraff, og riggen gikk på høye dagrater, trolig oppunder 400.000 dollar dagen, ifølge avisen. Statoil-talsmann Ola Anders Skauby mener Statoil var i sin fulle rett.

– Vi sa vel da vi terminerte kontrakten at vilkårene for å terminere var oppfylt, sier han.

Det er heller ikke første gang Statoil sier opp kontrakter med underleverandører etter ulykker. Statoil har ved to tidligere anledninger straffet dødsfall, enten ved å avslutte eller ikke fornye kontrakter.

Dette skjedde både etter Oseberg-ulykken i 2009 og etter dødsfallet på Byford Dolphin i april 2002.

En 53 år gammel arbeider mistet livet, mens fire andre ble skadd da en bølge traff riggen COSL Innovator på Troll-feltet den 30. desember i fjor.

Etter granskingen av hendelsen konkluderte Petroleumstilsynet med at design og dimensjonering av Cosl Innovator ikke var i henhold til regelverket.

Tilsynet trakk pålegget 6. juli i år og endret ordlyden i den opprinnelige granskingsrapporten. Dette fordi verken air gap (avstanden mellom sjøen og nederste plattformdekk) eller horisontale bølgeslag ikke var regelverksbrudd på hendelsestidspunktet.

Et pålegg fra Petroleumstilsynet er tilsynets sterkeste reaksjonsform.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Regjeringen åpner for reiser til de fleste europeiske land

 2. Vannskutere kjørte i Superspeed-bølgene nesten helt til Hirtshals

 3. Austbø ikke kampklar: Vikings keeper testes lørdag

 4. – Får karantene om landet «skifter farge»

 5. Trafikkdirigering på E39 ved Hanaleite fra 14.30

 6. – De to naustene til kong Salomo og Jørgen hattemaker

 1. Rigg
 2. Equinor
 3. COSL
 4. Oljepris