Ny krimbok om norsk gass

Hogne Hongset vil avsløre spillet rundt norsk gass. Derfor blander han fakta og fantasi.

Publisert: Publisert:

Foto: Jonas Haarr Friestad

  • Arnt Even Bøe

Hogne Hongset er oljelobbyisten som tapte på Statfjord. Og som ble krimforfatter. Nå dikter han fakta inn i skumle prosesser der kyniske utlendinger bestikker og regisserer drap. I han siste bok, Skyggen, vil heltene ha den norske gassen og dermed arbeidsplassene til Norge, mens skurkene jobber i oljeselskap som er best tjent med at gassen lander i Storbritannia. Boka forteller de spennende historiene bak historien.

Hongset kjenner oljå fra innsiden, blant annet fra sine 17 år i Statoil. Sine 10 siste yrkesår hadde 71-åringen som lobbyist i LO-forbundet Industri Energi. Som forfatter synes mottoet hans å være: Hvis du ikke kan slå dem, skriv en roman om dem.

Naivt å tro at bransjen er uskyldsren

— Målet mitt er å forklare folk flest hvilke prosesser som foregår rundt oljevirksomheten. Det er naivt å tro at en næring hvor så store verdier står på spill er uskyldsren. Når norsk gass ilandføres i Storbritannia, dreier det seg ikke bare om tapte verdier og arbeidsplasser i enden av røret, men om store industrielle muligheter som skusles bort.

— Hvorfor skulle Kårstø-eier Statoil gå inn for ilandføring i Storbritannia dersom de taper penger på det?

— Statoil kan nok tjene penger på en slik løsning, men butikken Norge taper på det. I boka presenterer jeg en teori om at britene tillot ilandføringen av Ormen Lange i det godt betalende Sør-England mot at Statfjord-gassen gikk til Skottland der den styrket landets petrokjemiske industri. Alt dette finner jeg dokumentert belegg for i prosessen fram mot traktaten som ble vedtatt i Stortinget 16. februar 2006, sier Hongset.

Tafatte politikere

Han mener norske politikere forsømme seg grovt når de ikke gjør mer for å stimulere til hjemlig gassbasert virksomhet. De forklarer sin tafatthet med EØS-reglene, mens politikerne i land som Tyskland, Frankrike og Storbritannia ikke nøler med å ta grep som bidrar til å beholde og videreutvikle egen industri.

— Hvem er skurkene?

— Oljeselskapene gjør stort sett bare jobben sin. Ulempen er at de har all makt på utredningssiden. Dermed kan de konkludere slik det passer dem best.

— Gjør de det?

— Ja, det er det bøkene mine handler om.

— Blir politikerne lurt?

— De kommer ofte inn på tidspunkter der de har små muligheter for å påvirke. Etter mitt syn er det største problemet byråkratene. De representerer en kontinuitet som gir dem stor makt i departementene. Min påstand er at de ofte har for nære relasjoner til oljesjefene.

Oppdiktede «bevis»

— Din metode er at du i mangel av «bevis» dikter opp bestikkelser og drap og knytter dem til politiske vedtak. Problemet for dem du navngir er at de ikke kan forsvare seg mot påstander og insinuasjoner i en roman. Synes du det er fair?

— Jeg mener de fritt kan ta til motmæle dersom de mener jeg har fusket med fakta. Men skulle jeg tråkke noen av disse maktmenneskene på tærne, synes jeg de bør tåle det.

— Økt bruk av gass i Norge gir utslipp det ikke er plass til i det norske klimaregnskapet?

– Hysteriet rundt klimautslipp startet med Bondevik som statsminister. Nå risikerer vi for eksempel at et planlagt jernverk på Tjeldbergodden, Ironman, ikke blir realisert fordi det skal drives av klimavennlig norsk gass. Dermed ender det med at den svenske malmen blir foredlet andre steder hvor prosessen garantert gir større utslipp. Det er med beklagelse jeg registrerer at miljøvernminister Erik Solheim (SV) fortsetter i Kjell Magne Bondeviks ånd med å toe sine hender, som Pontius Pilatus. Det er for dumt at vi bare er opptatt av den CO2 en fra norsk gass om slippes ut innenfor landets grenser.

Siste bok i trilogien

— Det gjenstår ett bind i din trilogi om Traktaten. Hva skal den boka handle om?

— Da Stortinget vedtok at Statfjord-gassen skal gå til Storbritannia forlangte de rød-grønne og Frp en stortingsmelding om industriell bruk av norsk gass. Rett etterpå fikk rød-grønne regjeringsmakten og har hatt den i seks år. Det er et spennende tema å nøste i.......

Publisert: