Motstanden mot fracking vokser

Fracking skaper stadig overskrifter. I den kontroversielle utvinningsmetodens hjemland, USA, viser flere rapporter helseskader og forringet drikkevannskvalitet. I England har demonstranter stått på barrikadene i en måned for å stanse utvinning gjennom fracking.

Publisert: Publisert:

skifergass.jpg Foto: Helge Hansen/Statoil

Fracking, eller hydraulisk frakturering, skaper stadig nye kontroverser.

Helse og drikkevann

En undersøkelse i delstaten Pennsylvania i USA viser at jo nærmere du bor et utvinningsområde hvor denne metoden brukes for å utvinne gass, jo større er mulighetene for at drikkevannskilden din er forurenset av metan. Det melder nettstedet Scientific American.

Nettstedet spekulerer i at de nye opplysningene kan få følger for frackingens fremtid i USA.

Les også

Folketrygdfondet ber Statoil svare om skifergass

En annen undersøkelse, også fra Pennsylvania, viser at flere som bor i umiddelbar nærhet til områdene hvor gass utvinnes ved fracking har fått helseskader som kan knyttes til gassutvinningen. Utslett, irriterte øyne, pusteproblemer, hodepine og svimmelhet blir rapportert inn fra beboere i umiddelbar nærhet til steder hvor fracking brukes for å utvinne gass.

Fradømt ytringsfrihet

Avisen Buisness Insider melder også om at to barn, et på 7 og et på 10 år, er rammet av et forlik inngått i 2011 mellom oljeselskapet Range Resources Corporation og en familie som mente at frackingen gikk på helsa løs. Søksmålet fra familien kom da de mente at fracking utsatte de for helsefare og det endte med forlik. Familien fikk 750.000 dollar, men i forliket krevdes det også at ingen av de som var til stede i rettssalen får lov til å noensinne uttale seg om fracking eller om skiferfeltet Marcellus som står i stridens kjerne — for resten av sitt liv. Dermed er familiens to barn bundet til evig taushet.

Les også

Storebrand får storm av henvendelser etter oljesand-nedsalg

— Vi har skrevet under på evig taushet, men at våre barn skal bli fratatt sine rettigheter... Vi kan uansett ikke kontrollere hva de sier, sier Stephanie Hallowich, barnas mor.

Statoil er et av oljeselskapene som har lisens i Marcellus.

Protester i England

Samtidig sprer protestene seg i England hvor statsminister David Cameron ikke bare har ønsket fracking velkommen med åpne armer, men også forsøkt å smøre lokaldemokratiet med lovnader om 1 million kroner samt 1 prosent av overskuddet fra frackingbrønner til byer som viser velvilje og sier ja til den nye utvinningen. Det melder Dagens Næringsliv.

BBC melder om protester i den engelske landsbyen Balcombe, hvor oljeselskapet Caudrilla ønsker å komme i gang med prøveboring for fracking. Her har kampen mellom miljøvernere og oljeselskapet pågått i omtrent en måned. Forrige mandag ble 36 aktivister arrestert.

— Jeg prøver å stoppe en prosess som kan gi enorme skader i flere tiår fremover, sier parlamentsmedlemmet Caroline Lucas fra De grønne.

Hun er partiets eneste parlamentsmedlem, og en av demonstrantene som er blitt arrestert under protestene i Balcombe.

Les også

Spår slutten for superveksten i Norge

Britene debatterer fracking heftig for tiden, melder BBC. Årsaken er at øyriket er langt fra selvforsynt med energi, noe som gjør øyriket avhengig av å importere gass fra Nordsjøen. Utvinning av skifergass via fracking kan endre dette, men det er langt fra alle som mener at å være selvforsynt med gass er verdt risikoen de mener fracking innebærer.

Publisert: