Advarer Statoil mot å skvise leverandørene for langt

Samtidig må leverandører som tror de ikke kan jobbe smartere og mer kostnadseffektivt skjerpe seg, mener Norsk industri-styreleder Geir Austigard.

Publisert: Publisert:

Mange har kuttet det de kan innenfor dagens løsninger, men flere kostnadskutt må til for å skape solide, fremtidige arbeidsplasser, mener konserndirektør Geir Austigard (til venstre) i Øglænd System. Her får han en leksjon i hvordan man legger kabelstiger for tunnel av operatør Gunnar Berge. Foto: Fredrik Refvem

– De som tror de er i mål, har et jævlig stort problem.

Ordene kommer fra konsernsjef i Øglænd System og styreleder i Norsk Industri i Rogaland, Geir Austigard. Aftenbladet treffer ham i lokalene til Øglænd System på Orstad.

I fabrikken er det ikke mye håndarbeid å spore, teknologien har tatt over. Stålet bearbeides raskt gjennom automatiserte maskiner, mens de ansatte passer på og fungerer som operatører. Statoil-leverandøren er fremoverlente, globalt orienterte og sultne teknologisk, slik leverandører bør være, ifølge sjefen sjøl.

– Hvis noen leverandører kommer til meg og sier at de er ferdigutviklede teknologisk, og at de ikke kan jobbe smartere, så tenker jeg at de er døde om få år, sier Austigard.

Tøffe kostnadskutt

Det gjelder for så vidt også Statoil - hele næringen må se seg om og tenke på hvordan de kan drive mer effektivt og smart sammen, mener konsernsjefen.

- Enten så finner du en bedre løsning, eller så gjør konkurrenten din det, sier Austigard. Som Norsk Industri-styreleder i Rogaland, håper han at flere leverandører bretter opp ermene og finner kostnadsbesparende løsninger. Foto: Fredrik Refvem

Samtidig som at Statoil har oppnådd sine effektiviseringsmål og har de laveste kostnadene på norsk sokkel på ti år, signaliserer selskapet at de vil fortsette å kutte. Det setter mange beinmagre leverandører i en vanskelig situasjon - for vanskelig for enkelte, mener Austigard.

– Statoil kan ikke skjære alle over en kam. Noen kan presses mer, mens noen ikke har mer å gå på innenfor dagens teknologi. Det er viktig at Statoil som innkjøpere åpner opp for å jobbe frem smartere løsninger sammen med leverandørene - det kan gi spennende muligheter.

Styrelederen i Norsk Industri i Rogaland mener leverandører som blir rammet av Statoils effektivisering, ikke nødvendigvis må kutte i lønn eller ansatte.

– Kuttene må være teknologidrevet. Vi kan ikke kutte på de samme områdene gang etter gang. De fleste bedrifter har knapt flere kulepenner og ansatte å kutte, sier Austigard.

Riktig utenlandssatsing

Det er særlig den internasjonale virksomheten til Statoil som tærer på økonomien. Letebrønnene har vært dyre, og vedlikeholdsaktiviteten har vært høy. Likevel mener Øglænd System-direktøren at Statoils utenlandssatsing er helt riktig.

– Det er kanskje tøft å si, og jeg vet mange er uenige med meg - men for å forbli konkurransedyktige, må leverandørene og Statoil jobbe og konkurrere globalt, sier Austigard.

Øglænd System tar inn mange unge, både lærlinger og ingeniører, med sterk teknologisk kompetanse som bedriften ellers ikke hadde fått inn. Her justerer lærling Fredrik Hjelm Aukland (19) en sveiserobot. Foto: Fredrik Refvem

For Øglænd System går 80 prosent av det som produseres i fabrikken på Orstad til utlandet. Konsernet Øglænd System Group er tilstede i tolv land. Å drive aktivitet globalt er helt nødvendig for å få inn de beste hodene, for å se hva konkurrentene gjør og for å hente impulser, mener konserndirektøren.

– Fortsetter Statoil sin internasjonale satsing, gir det viktige ringvirkninger for lokale leverandører. Det finnes mange gode historier om leverandører som har blitt hjulpet ut i verden av Statoil, sier Austigard.

I fabrikken på Orstad jobber mellom 150 og 160 ansatte. Her jobber operatør Kjell Jacobsen med å få ferdig noen trekantskinner som skal til Korea og Russland. 80 prosent av det som produseres i fabrikken går ut av Norge. Foto: Fredrik Refvem

Bør Statoil deles opp?

Industrilederen sier en gjerne kan diskutere om det var riktig av Statoil å gå inn i oljesand og skiferolje i USA, og er tydelig på at mange nok vil synes det var galt.

– Men Statoil satset utenlands og konkurrerer på de riktige områdene. Sånn sett kan vi ikke arrestere dem på det, sier Austigard.

Han er klar over at noen mener Statoil kun bør operere i Norge, men mener selskapet kan være blant de beste både i Norge og i utlandet. Spørsmålet Austigard stiller seg, er om Statoil hadde vært tjent med å dele opp organisasjonen mer, eksempelvis i en enhet for utland og en for Norge.

– Jeg er klar på at det må være en diskusjon og en beslutning som tas i styret og ledelsen, og ikke av den norske stat, sier Austigard.

Øglænd System satser på olje og gass, men opplever også sterk vekst innenfor vindenergi og infrastruktur. Her sveiser Gunnar Berge kabelstiger til tunneler. Foto: Fredrik Refvem

Publisert: