Julemyten om Ekofisk er feil

Flere medier melder i dag at Ekofisk ble funnet 23. desember for 40 år siden. Det er feil. Her kan du lese om når gigantfeltet virkelig ble funnet.

  • Arnt Even Bøe
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

23. desember 1969 har blitt den offisielle dagen for funnet av Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Men det stemmer ikke.

Her er den kronologiske oversikten over hva som skjedde for 40 år siden:

21. august: Den første norskbygde leteriggen, «Ocean Viking», starter boringen av brønn 2/4-1, det som skal bli Ekofisk, Norges største olje— og gassfelt.

30. august: Boret er på 1662 meters dyp og går inn i en gasslomme. Gassen bobler opp på siden av borerøret, mens det strømmer olje, gass og boreslam opp på riggdekket. Den første Ekofisk-oljen samles opp i bøtter.

5. september: Aftenbladet melder på topp på første side om et nytt og utvilsomt interessant funn på «Ekkofisk». Avisen skriver det kan gi ny optimisme blant de pessimistiske oljeselskapene som ikke har funnet noe hittil. Phillips Europa-sjef W.W. Dunn vil overfor avisen verken bekrefte eller avkrefte oljefunnet.

7. september: Riggsjef Ed Seabourn er nå sikker på at han har funnet noe stort. Ved vibrasjonssikten for boreslam kom det opp olje blandet med gass. Kl. 01.30 om natten går følgende beskjed fra Seabourn til Phillips norgessjef ved hovedkontoret i Stavanger, Ed Crump: « I can cover The North Sea from here to the North Pole with oil». Men det er problemer med brønnen.

11. september: Phillips-sjefer møtes i Brussel for å diskutere en ny letebrønn i området. De norske sjefene har med seg en flaske med olje fra den første boringen. De beslutter at brønn 2/4-2 skal bores en kilometer fra den første.

13. september: Aftenbladet skriver en ny førstesidesak om de nye «petroleumsforekomstene» som omgis av en «fullstendig taushet» fra Phillips side. Avisen mener å vite at det dreier seg om et råoljefunn av betydning «som kan bli et avgjørende vendepunkt».

15. september: Brønn 2/4-1 må stenges og sementeres igjen. Uten tester og kjerneprøver er vissheten heller liten, men indikasjonene på et stort gassfelt er oppmuntrende.

18. september: Boringen av brønn to på Ekofisk begynner. Uvær forsinker operasjonen.

25.-28. oktober: Boret er nede i kalkstein, 3081 meters under havbunnen. Phillips har kommet inn i et reservoar: Kjerneprøver påviser helt klart olje- og gass. Geolog Max Melli på «Ocean Viking» beskriver det hele slik: «Oljen ga et lyst gult skinn – nesten selvlysende – lik gull. For meg så det ut som om vi hadde oppdaget en stor gullskatt. Plattformsjef Ed Seaborun sette det hele i perspektiv når han med henvisning til månelandingen noen måneder tidligere utbryter: Det astronautene har gjort er flott, men hva med dette??

28. oktober: Aftenposten melder om «funn av olje og gass», mens Phillips kommenterer at ingen vet hva som er i et borehull før det er boret ferdig. Fra dette tidspunkt går meldingene mellom riggen og kontoret i Stavanger i koder for at ikke konkurrentene skal forstå hva som foregår.

25. november: Phillips bekrefter overfor Aftenbladet avisens tidligere meldinger om at selskapet har gjort et oljefunn i Nordsjøen. Det er ennå ikke fastslått om funnet er drivverdig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

28. november: Prøvene viser at boringen er gjennom reservoaret. Prøvetakingen fortsetter. Så kommer stormen som river løs tre av riggens ankere, «Ocean Viking» er i drift. Naturkreftene herjer så voldsom at det er frykt for at riggen skal kantre. Flere av mannskapet evakueres med helikopter.? 7. desember: Stormen er over og riggen er tilbake i posisjon ved borehullet 2/4-2. 16. desember: Phillips er i gang igjen med undersøkelsene av det som måtte ligge der nede. Men været blir så tøft at de bestemmer seg for å avslutte hele operasjonen. Konklusjonen på testene er klar; Det er et gigantfunn. Ifølge riggsjef Ed Seabourns egne regnestykker inneholder feltet utrolige tre milliarder fat olje.

23. desember: Ekofisk-funnet (brønn 2/4-2) forlates denne dagen på grunn av kommende uvær. Selv om det ikke skjer noen konkrete eller avgjørende hendelser denne dagen, er det vanlig å regne lille julaften 1969 som dato for funnet av Ekofisk, skriver kulturminne-ekofisk.no. I boka Norsk Oljehistorie blir det pekt på at Phillips denne dagen ringte inn en oppsummerende melding til Industridepartementets oljekontor der selskapet i realiteten bekrefter funnet, uten å gi tall.Dermed lå det noe ekstra bak da industriminister Sverre Walter Rostoft (H) kunne ønske sine medarbeidere på det nyopprettede oljekontoret en riktig god jul.

25. desember: Ved 12.00-tiden første juledag er alt klart og «Ocean Viking» slepes vekk fra Ekofisk til nye boringer på britisk sektor.

31. desember: Aftenbladet skriver igjen om funnet på første side og slår fast at «Ocean Viking» er flyttet til britisk sektor. Tausheten fortsetter og avisen er ikke kjent med om «undersøkelsen av funnet er fullført.

Våren 1970: Operatørselskapet Phillips utførte utover våren 1970 flere boringer og beregninger. Etter hvert ble antagelsene om et gigantisk oljefelt bekreftet. Den beste nyheten var utvilsom at det dreide seg om olje og ikke bare gass og kondensat som på det tidligere Cod-funnet og på engelsk sektor. Etter avgrensningsboringer gikk anslagene ut på 2,7 milliarder fat utvinnbar olje.

2. juni 1970: Phillips offentliggjør via en pressemelding for første gang at Ekofisk er et gigantisk oljefelt

8. juni 1970: Et britisk laboratorium konkluderer med at feltet inneholder mellom 4,2 0g 6,9 milliarder fat olje, med en utvinningsprosent på 15–22. Hovedkilder: Funn! Historien om Ekofisks første 20 år av Stig S. Kvendseth, Oljemuseets: kulturminne-ekofisk.no og boka Norsk Oljehistorie av Torbjørn Kindingstad/Fredrik Hagemann. Kildesøk i Aftenbladets arkiv: Brit Fiskå og Signe Hansen.

Les også

  1. Ekofisk-plattformene som sank i havet

Publisert:
  1. Olje og gass

Mest lest akkurat nå

  1. - Vi som kom fra vanlige, kjærlige hjem, likte ikke å være hos Inger-Tone

  2. Historiske romturister har landet på jorda

  3. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

  4. Kjørte i 174 km/t på motorveien

  5. Laveste smittetall på sju uker på Nord-Jæren

  6. Tegnell: Kan bli flere år med innreiseregler