Grande dropper festmiddag for oljå

Regjeringen har invitert flere enn 400 gjester til festmiddag i Oslo rådhus for å feire oljenæringens 50 år i Norge. Men Venstre-leder Trine Skei Grande kommer ikke.

Venstres Trine Skei Grande takker nei til regjeringens invitasjon om å feire norsk olje- og gassnærings 50-årsjubileum med festmiddag i Oslo rådhus. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
 • NTB
 • Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Det er jo noe å feire at vi fant olje, men jeg vet ikke helt hva det er å feire nå, sier Grande, som beskriver festen som «litt pussig».

Statsminister Erna Solberg (H) er vert for arrangementet, og kong Harald er æresgjest. Tidligere statsministre og statsråder, ordfører og en rekke andre representanter fra det offisielle Norge vil være til stede. Men altså ikke Venstres leder. Hun takker nei til invitasjonen.

Les også

Oljeministeren utelukker ikke oljeboring på Jæren

Les også

Venstre og Høyre: - Uaktuelt å åpne for oljeboring på Jæren

– Jeg bruker jo ikke å gå på sånne ting uansett, sier hun til NTB.

Pikant timing

Middagen finner sted i Oslo rådhus 3. november, to dager etter at Venstre legger fram sitt alternative statsbudsjett, der en hovedprioritering vil være å begrense forbruket av fossil energi.

Bakgrunnen for markeringen er 50-årsjubileet for starten på olje- og gassaktivitetene på norsk sokkel. Det legges opp til festmiddag med taler og underholdning.

Dette er en representasjonsmiddag som regjeringen står bak, opplyser Olje- og energidepartementet.

Les også

Lien må svare Stortinget om Lofoten-fadese

– Bevertning skjer innenfor statens satser, heter det.

Representanter for oljenæringen vil være til stede, i likhet med pionerdykkerne, som har betalt en høy pris for det som ofte kalles det norske oljeeventyret.

Ja fra De Grønne

Stortingspresidenten, de parlamentariske lederne og medlemmene av energi- og miljøkomiteen står også på gjestelista som teller flere enn 400 navn.

Miljøpartiet De Grønne vil avvikle norsk olje- og gassnæring, men stortingsrepresentant Rasmus Hansson blir gjerne med på 50-årsfesten.

Les også

Aps toppkandidat sier nei til oljeleting i Lofoten

– Oljeeventyret er en historisk epoke som det er all grunn til å markere. Men vi markerer også at vi nå har kunnskap om konsekvensene som gjør at eventyret er slutt og må avvikles, sier han til NTB.

– Arrogant

SV-leder Audun Lysbakken har ikke tatt stilling til om han vil delta.

– Det er viktigere for SV å holde Norsk olje og ass unna Lofoten, Vesterålen og Senja enn Rådhuset. De får feire mens de kan, kampen mot klimaendringene gjør at det ikke blir noe 100 års jubileum, sier Lysbakken.

Erlend Wiborg, arbeids- og sosialpolitisk talsmann i Frp, reagerer på Lysbakkens og Grandes uttalelser.

Han mener uttalelsene deres er smålige og svært historieløse. De tar på ingen måte inn over seg at oljen har sørget for at vi har den svært generøse velferdsstaten vi har i dag, sier han.

– Både Grande og Lysbakken kunne sett langt etter den velferdsstaten vi har i dag om det ikke hadde vært for oljen. De sier nei takk til oljen, men ja takk til velferd. Det går ikke opp. I norske budsjetter de siste årene har rundt hver sjette krone vi bruker vært oljekroner, vi er  og, har vært helt, avhengige av inntektene fra oljen for å finansiere velferden.

Wiborg gir samtidig honnør til Rasmus Hansson.

– Vi er dypt uenige når det kommer til avvikling, men Hansson anerkjenner i alle fall oljens betydning.

Les også

 1. Venstre raser over statsbudsjettet

 2. Venstre retter klima-skyts mot Arbeiderpartiet

Publisert:
 1. Energi
 2. Norsk sokkel
 3. Trine Skei Grande
 4. Audun Lysbakken
 5. Rasmus Hansson

Mest lest akkurat nå

 1. Den mest kunnskapsrike vi kjente

 2. TV 2: Planlegger for lettelser: – Kan bli slutten på karantene

 3. Energisjokket: 7–8 tomatbønder gir opp – andre bytter til fyring med propan

 4. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 5. Lillebror er sjefen over storebror: – Jeg får skylden om ting går til helsike

 6. Nå skal foreldrene til Vegard få si sin mening