Statoil kutter 150 på sokkelen

150 Statoil-stillinger for fagarbeidere er endelig vedtatt fjernet. Snart kan det komme flere omfattende kutt.

Publisert: Publisert:

Statoil kutter mer på sokkelen. Dette bildet er fra Oseberg D, en av mange plattformer i Nordsjøen. Foto: Anders Minge

  • Erlend Skarsaune
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Sist høst ble det klart at 500 stillinger knyttet til norsk sokkel i Statoil var foreslått kuttet. 150 av disse er fagarbeiderstillinger offshore, mens 350 jobber på land.

Nå er det endelig klart at sokkelstillingene forsvinner. Her kommer man i mål med pensjon og annen naturlig avgang, ble det avgjort fredag.

For de 350 stillingene på land, er det ennå ikke fattet en endelig avgjørelse. For her pågår det et større arbeid med å se på alt teknisk personell på land, totalt 12.000, mange av dem ingeniører.

Les også

Oljekrisen preger stemningen offshore

Også her er konklusjonen nært forestående. Målet er å se på om et kutt på 20 prosent er mulig. Dermed er 2400 nye Statoil-stillinger i spill, i tillegg til de opp mot 1900 som allerede er vedtatt fjernet.

Mister kompetanse

Sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industri Energi Statoil er fornøyd med at den vedtatte nedbemanningen på sokkelen ser ut til å gå greit i hop. Men han mener likevel at Statoil burde vært mer forsiktig.

Les også

Statoils finansdirektør: - Kuttene er ikke enkle, men nødvendige

— Ledelsens tall er teoretisk. I praksis trenger vi høyere bemanning. Dessuten må vi ansette flere fra 2016. Hvis vi får en stor avgang nå hvor mye god erfaring og kompetanse går av, kan det være sikkerhetskritisk, sier Stamnes.Begrunnelsen hans er at det tar tid å bygge kompetanse, og få tilstrekkelig erfaring.

— Vi klarer ikke å bygge ny kompetanse over natta. Istedenfor å havne på etterskudd, bør vi derfor kutte færre stillinger og eller ansette flere i år, men det sier ledelsen nei til, sier Stamnes.

Sikkerhet

Industri Energi og de andre fagforeningene i Statoil har helt siden effektiviseringsarbeidet og kuttene begynte, advart mot å la innsparingene gå utover sikkerheten.

Svaret har vært at Statoil ikke kutter i vedlikehold som er kritisk for sikkerheten eller produksjonen.

Les også

Ny kuttrunde i Statoil - 2.400 kan bli overflødige

— Og det må vi bare stole på at skjer. Men vi er likevel ikke beroliget. Vi mener at sikkerhetsarbeidet må ta utgangspunkt i totaliteten. For selv om noe ikke er definert som sikkerhetskritisk, kan det bli det. For eksempel er det blitt avdekket store korrosjonsskader under isolasjon etter at vi har gitt beskjed, og det er noe som kunne utviklet seg til noe alvorlig, sier Stamnes.Informasjonssjef Ørjan Heradstveit vil ikke gå inn i problemstillingene rundt kompetansetap og mulig sikkerhetsutfordringer.

— Vi har hatt en god, intern prosess med fagforeningene i denne saken og har hatt en enighet med de involverte parter om hvordan vi kommuniserer dette videre internt i selskapet, noe vi vil forholde oss til, sier han.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Folk fortsatte festen hjemme

  2. Ingenting er endret i det 100 år gamle huset. Her bor Carl Egil uten kjøleskap

  3. Han trener 30 timer i uken. Nå skal han kutte skjermtiden på mobilen.

  4. Her kan det bli kø i dag

  5. Leteaksjon på sjøen etter mann i natt - hadde svømt i land

  6. Simon Cowell brakk ryggen i ulykke med elsparkesykkel

  1. Equinor