Utbyggingsplanen klar for Nova i Nordsjøen

Tyske Wintershall og oljeselskapets partnere har planen klar for utbygging og drift av Nova-feltet i Nordsjøen. Sysselsettingseffekten anslås til 9.900 årsverk.

Publisert: Publisert:

Årets første utbyggingsplan er levert olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp). Her er statsråden på Ivar Aasen-feltet sammen med Aker-sjef Øyvind Eriksen i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– I tillegg til å gi store skatteinntekter til landet, forventes det at prosjektet vil ha en høy norskandel. Prosjektet vil bidra til betydelig aktivitet i industrien og lønnsomme arbeidsplasser i Norge i flere år fremover, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp).

Han fikk onsdag overlevert plan for utbygging og drift av olje- og gassfeltet, som tidligere ble kalt Skarfjell. Nova-feltet blir Wintershalls andre egenopererte utbygging på norsk sokkel.

Les også

Er dette Equinors oljesand?

9.900 årsverk

Til sammen vil selskapet og de øvrige rettighetshaverne investere om lag 9,9 milliarder kroner i utbyggingen av feltet, som ble påvist i 2012.

– En stor dag for Wintershall Norge, sier konserndirektør Martin Bachmann.

– Avgjørelsen om å investere i Nova-utbyggingen viser vårt engasjement i Norge, fortsetter han.

Totale utvinnbare reserver er beregnet til 80 millioner fat oljeekvivalenter. I konsekvensutredningen er det anslått en sysselsettingseffekt på 9.900 årsverk i Norge i utbyggings- og driftsfasen.

Les også

Aker Solutions med ny ordrerekord

En av flere

Utbyggingsløsningen er en havbunnsutbygging som knyttes opp til Gjøa-plattformen. Nova vil få kraft fra Gjøa, der kraft fra land utgjør hoveddelen av kraftforsyningen.

– Ved å knytte seg til eksisterende infrastruktur oppnår selskapene god lønnsomhet ved Nova-utbyggingen. Samtidig bidrar Nova til forlenget økonomisk levetid for Gjøa-plattformen og dermed muligheter for økt verdiskaping fra andre felt, sier Søviknes.

PUD-en for Nova-feltet er den første av flere som ventes å bli lagt fram i løpet av året. Ifølge bransjenettstedet Petro.no kommer det til sammen seks til, inkludert fase to av kjempen Johan Sverdrup, som omfatter den mye omtalte løsningen med kraftforsyning fra land og helt ut til Utsirahøyden.

Publisert:

Les også

 1. 7 av de 20 største oljeoppkjøpene i 2017 knyttet til norsk sokkel

 2. Mer lønn til oljearbeidere

 3. Oljeinvesteringene vokser for første gang siden 2014

Mest lest akkurat nå

 1. Frykter kollaps i Statens vegvesen

 2. Hadia Tajik øydelegg for seg sjølv med dette bokomslaget

 3. Frode Myrhol og Cecilie Lyngby valgt som partiledere i FNB

 4. Ny positiv test i Sola kommune

 5. Politiet: Mye fyll og slåssing i natt

 6. For et halvt år siden var hun helt ukjent. Nå ler en hel verden av Trump-parodiene til Sarah Cooper (42)

 1. Norsk sokkel
 2. Wintershall
 3. Terje Søviknes